Epres-túrós muffin
A túrós réteghez a búzadarát érdemes evőkanalanként hozzáadagolni, ugyanis mennyisége függ a túró és a tejföl zsírosságától, illetve a tojássárgáják méretétől. Fontos, hogy kissé sűrűbb állagú masszát kapjunk, elképzelhető, hogy akár picivel több búzadarára lesz szükség. A kakaós réteg sülés közben emelkedni fog (és kissé keveredik majd a túróssal, nekem ez a kedvencem a muffin külalakjában), ezért semmiképpen sem szabad a kapszlikat teljesen teletölteni a kétféle tésztával (különben sülés és emelkedés közben ki fognak folyni).
Hozzávalók
12 darabhoz- A kakaós réteghez:
- 12 dkg puha vaj vagy margarin
- 8 dkg cukor
- 2 tojás
- 12 dkg liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 2 dkg sötét színű kakaópor
- kevés tej
- A túrós réteghez:
- 20 dkg félzsíros túró
- 2 púpozott evőkanál tejföl
- 2 db tojássárgája
- 2 evőkanál cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- kevés reszelt biocitromhéj
- kb. 4 evőkanál búzadara
- 8-10 szem eper
Elkészítés
A vajat vagy margarint habosra keverjük a cukorral és a tojásokkal. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a kakaóport, majd éppen egy kevés (1-2 evőkanál) tejjel simára keverjük. A masszát elosztjuk 12 muffinkapszliban.
A túrós réteghez a túrót áttörjük, majd kikeverjük a tejföllel, a tojássárgájákkal, a kétféle cukorral és pár reszelés citromhéjjal. Ezután a fent említett módon, evőkanalanként hozzáadagoljuk a búzadarát. Simára keverjük, és a kakaós rétegre kanalazzuk.
Az epreket megmossuk, csumájukat levágjuk, felcikkezzük. A túrós rétegre helyezzük, kissé belenyomkodjuk.
A muffinokat 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.