Epres gazpacho
Az eper egészen halványan savanykás, közben könnyed, édes íze annyira jól megy ezekhez a zöldségekhez, és különösen a sherry ecet tesz vele jót, hogy ez az elsőre furcsának tűnő összeállítás azonnal értelmet nyer. Ráadásul májusban már tud annyira meleg lenni, hogy ez a hideg, nyers leves kifejezetten jól esik. És mondok egy nagy titkot: Bloody Mary szerű koktél alapnak is jó, csak turbózd fel egy kis vodkával.
A gazpacho egyébként már Magyarországon is elterjedt leves, és a nagyon meleg nyarakkal megáldott Spanyolországból származik. Titka a pácolás, vagy áztatás, szaknyelven macerálás. Az olajban és ecetben érlelt zöldségek – és ebben az esetben gyümölcs – és a kenyér ettől lesz olyan állagú (az ízről nem is beszélve), hogy homogén levessé lehet turmixolni. Akinek sok a savanyúság, vegyen vissza kicsit az ecetből, de ha eperrel készül, akkor nem ajánlom. Érdemes még cseresznyével is kipróbálni ezt a receptet, amelyet az egyik legjobb New York-i étterem, az Eleven Madison Park receptje nyomán készítettem, és amely olyan szempontból nagyon nem klasszikus, hogy paradicsomlevet használ, nem friss paradicsomot, és valóban nagyon epres.
Hozzávalók
- 1 ek + 8 ek olívaolaj (120 ml)
- 2 gerezd fokhagyma egészben de kissé összenyomva
- 2 ág kakukkfű
- 2 vastag szelet kovászos vagy rozsos kenyér héj nélkül
- 1 kg eper megtisztítva, félbe vágva
- 1 uborka kimagozva, meghámozva és felkockázva
- 1 piros kaliforniai paprika felkockázva
- ½ zöld kaliforniai paprika felkockázva
- 6 ek paradicsomlé
- 3 ek sherry ecet
- 1 ½ tk só
- olívaolaj és bazsalikomlevelek a tálaláshoz.
Elkészítés
Először pirítsd meg a kenyérkockákat: 1 ek. olívaolajat hevíts egy serpenyőben, dobd rá a fokhagymát és a kakukkfű ágakat, majd a kenyérkockákat. Pirítsd addig, míg meg nem pirul minden oldala, majd dobd ki a fokhagymát és a kakukkfüvet, a kenyeret pedig tedd egy nagy tálba.
Add hozzá a maradék fokhagymát, az epret, az uborkát, a paprikákat,a maradék olívaolajat, a paradicsomlevet és az ecetet, valamint sózd meg. Keverd össze, majd fedd le, és szobahőmérsékleten pácold 3-6 órát, de egy éjszakára a hűtőbe is beteheted.
Ezután turmixold, és szűrd át textilpelenkán, amiben ki is tudod nyomkodni. Ha túl sűrű, hígíthatod kevés vízzel és/vagy olívaolajjal, de ezeket is botmixer vagy turmix segítségével elegyítsd. Állítsd be a fűszerezést: sózd, vagy adj hozzá ecetet, vagy akár csípős szószt igény szerint. Hűtsd le és hidegen tálald néhány csepp olajjal és bazsalikomlevelekkel.