Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Egyszerű és finom party falatkák

Puha perecfalatok sörös-sajtos mártogatóssal
2016. December 29.

Hozzávalók

  • A perechez:
  • 2 ¼ tk. élesztő
  • 1 ½ csésze meleg víz
  • 1 ek. cukor
  • 2 tk. só
  • 4 ek. olvasztott vaj
  • 7 csésze víz
  • 12 ek. szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • csipet só
  • A sajtos-sörös mártogatóshoz:
  • 2 ek. vaj
  • 3 ek. liszt
  • ½ csésze tej
  • ½ csésze sör
  • 1 tk. mustár
  • ½ tk. fokhagymapor
  • ¼ tk. só
  • 1 tk. paprika
  • 34 dkg reszelt sajt

Elkészítés

A perechez egy nagy tálban keverd össze a vizet, a cukrot és a sót. Morzsold rá az élesztőt és hagyd állni 5 percig. Add a lisztet és a vajat a tálba és keverd robotgéppel alacsony fokozaton, amíg egynemű nem lesz. Kapcsold fel közepes fokozatra a készüléked és keverd a tésztát, amíg az el nem válik a táltól – kb. 4 perc. Tedd a tésztát meleg helyre letakarva, hogy kétszeresére nőjön.

Amíg növekszik, készítsd el a sörös mártást! Egy közepes lábasban közepes lángon olvaszd meg a vajat és keverd hozzá a lisztet. Vedd le a tűzről, majd keverj bele 2 ek. tejet. Ezután a többi tejet is keverd bele, amíg egynemű nem lesz. Add hozzá a sört, a mustárt, a fokhagymát, a paprikát és a sót. Tedd vissza a lábast a tűzre, keverd a keveréket, amíg sűrű és buborékos nem lesz (kb. 2-3 perc). Ezután vedd le a tűzről, majd adagold hozzá csészénként a sajtot – mindegyik adag után keverd el. Tedd vissza a tűzre, hogy a sajt rendesen meg tudjon olvadni.

Melegítsd elő a sütőt 230 °C-ra és vedd elő a duplára kelt tésztát. Forrald fel a szódabikarbónát és a vizet. Míg ez melegszik a tésztát oszd nyolc egyenlő részre. Mindegyik részt nyújtsd ki, majd görgess belőlük 50-55 cm-es kötelet – vágj belőlük 2-3 cm-es kis kötelecskéket. A forró szódabikarbónás vízbe 15-ösével fürdesd meg a kis köteleket, kb. 30 másodpercig – a falatkák kicsit puffadtak lesznek. Helyezd őket sütőpapírral bélelt sütőbe. Verjük fel a tojást egy kevéske vízzel, kenjük meg vele a falatok tetejét, majd mehet rájuk 1-1 csipet só. 10-12 perc alatt süssük őket aranybarnára.

 

forrás: whatmollymade

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gyors sörös kenyér

Gyors sörös kenyér

Csalni ér: sör helyett szénsavas üdítővel is készíthetjük
Sajtos-sonkás tekercsek

Sajtos-sonkás tekercsek

Gyorsan, egyszerűen, jót!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!