Egyszerű és finom party falatkák
Hozzávalók
- A perechez:
- 2 ¼ tk. élesztő
- 1 ½ csésze meleg víz
- 1 ek. cukor
- 2 tk. só
- 4 ek. olvasztott vaj
- 7 csésze víz
- 12 ek. szódabikarbóna
- 1 tojás
- csipet só
- A sajtos-sörös mártogatóshoz:
- 2 ek. vaj
- 3 ek. liszt
- ½ csésze tej
- ½ csésze sör
- 1 tk. mustár
- ½ tk. fokhagymapor
- ¼ tk. só
- 1 tk. paprika
- 34 dkg reszelt sajt
Elkészítés
A perechez egy nagy tálban keverd össze a vizet, a cukrot és a sót. Morzsold rá az élesztőt és hagyd állni 5 percig. Add a lisztet és a vajat a tálba és keverd robotgéppel alacsony fokozaton, amíg egynemű nem lesz. Kapcsold fel közepes fokozatra a készüléked és keverd a tésztát, amíg az el nem válik a táltól – kb. 4 perc. Tedd a tésztát meleg helyre letakarva, hogy kétszeresére nőjön.
Amíg növekszik, készítsd el a sörös mártást! Egy közepes lábasban közepes lángon olvaszd meg a vajat és keverd hozzá a lisztet. Vedd le a tűzről, majd keverj bele 2 ek. tejet. Ezután a többi tejet is keverd bele, amíg egynemű nem lesz. Add hozzá a sört, a mustárt, a fokhagymát, a paprikát és a sót. Tedd vissza a lábast a tűzre, keverd a keveréket, amíg sűrű és buborékos nem lesz (kb. 2-3 perc). Ezután vedd le a tűzről, majd adagold hozzá csészénként a sajtot – mindegyik adag után keverd el. Tedd vissza a tűzre, hogy a sajt rendesen meg tudjon olvadni.
Melegítsd elő a sütőt 230 °C-ra és vedd elő a duplára kelt tésztát. Forrald fel a szódabikarbónát és a vizet. Míg ez melegszik a tésztát oszd nyolc egyenlő részre. Mindegyik részt nyújtsd ki, majd görgess belőlük 50-55 cm-es kötelet – vágj belőlük 2-3 cm-es kis kötelecskéket. A forró szódabikarbónás vízbe 15-ösével fürdesd meg a kis köteleket, kb. 30 másodpercig – a falatkák kicsit puffadtak lesznek. Helyezd őket sütőpapírral bélelt sütőbe. Verjük fel a tojást egy kevéske vízzel, kenjük meg vele a falatok tetejét, majd mehet rájuk 1-1 csipet só. 10-12 perc alatt süssük őket aranybarnára.
forrás: whatmollymade