Édesburgonyás pásztorpite
Az angolok egyik kedvenc egytálétele leginkább a rakott ételeinkhez hasonlítható azzal a különbséggel, hogy ők rizs helyett burgonyapürével sütik össze a húsos-zöldséges ragut.
Ebben a receptben a plusz csavart az édesburgonya és a fűszerezés jelenti.
Hozzávalók
2 adaghoz- 30 dkg édesburgonya
- 20 dkg darált pulykacomb
- 15 dkg sárgarépa
- 10 dkg zöldborsó
- 50 g vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl passzírozott paradicsom
- 4 evőkanál kókuszolaj
- 1 tojássárgája
- só
- bors
- fahéj
- őrölt chili
- szerecsendió
Elkészítés
1. A burgonyapüréhez megpucoljuk és felkockázzuk az édesburgonyát, majd egy edény forró sós vízben puhára főzzük. Ha elkészült, burgonyanyomó segítségével pürésítjük. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük. Hozzákeverünk 3 evőkanál kókuszolajat és egy tojássárgáját, ettől lesz igazán finom krémes a püré.
2. A raguhoz egy evőkanál kókuszolajon üvegesre pirítjuk a finomra aprított vörös- és fokhagymát, majd hozzáadjuk a darált húst is. Néhány perccel később hozzáadjuk a meghámozott és apróra vágott sárgarépát és a zöldborsót. Amint elkezdtek megpuhulni a zöldségek is, felöntjük az egészet a passzírozott paradicsommal, sóval, borssal és egy leheletnyi őrölt chilivel fűszerezzük. A ragu kb. 15 perc főzést igényel.
3. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
4. Egy tepsit vagy jénait vékonyan kiolajozunk, beleöntjük az elkészült húsos-zöldséges ragut, majd egyenletesen eloszlatjuk a tetején az édesburgonya pürét. A tetejét megszórjuk egy kevés fahéjjal a még pikánsabb íz hatás kedvéért. Az előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.