Cukkinitészta paradicsomos húsgombóccal
Annamari 2012 óta alkot glutén-, tej- és cukormentes süteményeket, amelyeket országszerte megtalálhatsz kávézókban, cukrászdákban és akár bioboltokban is. Kedvenc területe a receptfejlesztés, legyen szó akár paleo, vegán, autoimmun vagy FODMAP diétáról. További szuper receptekért, tartalmakért kövesd Annamarit a Facebookon és az Instagramon is!
Gondoltam elkészítem a népszerű húsgombócos spagetti egészségesebb alternatíváját. Nagy örömömre nemcsak a paradicsomos húsgombócok, de a végtelen hosszan tekeredő zöld spagettitészta is hatalmas sikert aratott a lányomnál.
Tudtad, hogy a cukkini több mint 90%-a víz?! Ennek ellenére meglepően egyszerű módon lehet belőle „al dente” állagú tésztát készíteni.
Hozzávalók
4 személyre- A húsgombócokhoz:
- 500 g darált marha- vagy sertéshús
- 3 szál újhagyma
- 1 kisebb cukkini (kb. 200 g)
- 1 tojás (vagy 3 ek cassava vagy ½ ek útifűmaghéj)
- ½ tk paprika
- ½ tk fokhagymapor
- ½ tk szárított majoránna
- 1 tk szárított oregánó
- só, bors ízlés szerint
- 2-3 ek olívaolaj a sütéshez
- A paradicsomos szószhoz:
- ½ fej vöröshagyma apróra vágva
- 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
- 750 g paradicsompüré (cukormentes)
- 1-2 tk olasz fűszerkeverék (oregánó, bazsalikom, kakukkfű)
- 1 babérlevél
- só, bors ízlés szerint
- A cukkinitésztához:
- 3 db kisebb cukkini
Elkészítés
Először a húsgombócokat készítjük el. Az újhagymát szárával együtt felkarikázzuk, és az olajon megpároljuk. A megmosott cukkinit nagy lyukú sajtreszelőn lereszeljük.
Egy nagyobb edénybe – az olívaolaj kivételével – kimérjük az összes hozzávalót, majd a kezünkkel jól összedolgozzuk. A húsos masszából 2-3 cm átmérőjű golyókat formázunk, és egy felforrósított tapadásmentes lábosban (ebben fog készülni a szósz is), az olívaolajon kb. 5-10 percig körbepirítjuk a húsgombócokat. Az elkészült gombócokat letakarva egy tányérra tesszük.
A szósz elkészítéséhez a lábosban visszamaradt szafthoz adjuk a felaprított hagymát és a zúzott fokhagymát, majd megpirítjuk őket. Következő lépésként felöntjük a paradicsompürével, belekeverjük a fűszereket, és felforraljuk.
A felforrt paradicsomszószba süllyesztjük a húsgombócokat, majd ha mindet beletettük, akkor óvatosan megrázogatjuk az edényt, hogy a szósz befedje a gombócokat. Alacsony lángon rotyogtatva, időnként megrázogatva még 30-40 percig főzzük.
A tészta elkészítéséhez feltesszük forrni vizet egy fazékban. Amíg a víz melegszik, a cukkinit megmossuk, a két végét levágjuk. Nem szükséges meghámozni őket. Spirálozóval vagy julienne hámozóval vékony csíkokra vágjuk. Ha a víz felforrt, a cukkinicsíkokat maximum fél percig főzzük a lobogó vízben, majd leszűrjük.
Ezután már porciózhatjuk is tányérra a tésztát, majd a tetejére halmozzuk a paradicsomszószos húsgombócokat.