Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Cukkinitészta paradicsomos húsgombóccal

Domokos Annamária, az Egy falat egészség blog szerzőjének receptje.
2021. May 30.

Annamari 2012 óta alkot glutén-, tej- és cukormentes süteményeket, amelyeket országszerte megtalálhatsz kávézókban, cukrászdákban és akár bioboltokban is. Kedvenc területe a receptfejlesztés, legyen szó akár paleo, vegán, autoimmun vagy FODMAP diétáról. További szuper receptekért, tartalmakért kövesd Annamarit a Facebookon és az Instagramon is!

Gondoltam elkészítem a népszerű húsgombócos spagetti egészségesebb alternatíváját. Nagy örömömre nemcsak a paradicsomos húsgombócok, de a végtelen hosszan tekeredő zöld spagettitészta is hatalmas sikert aratott a lányomnál.

Tudtad, hogy a cukkini több mint 90%-a víz?! Ennek ellenére meglepően egyszerű módon lehet belőle „al dente” állagú tésztát készíteni.

Hozzávalók

4 személyre
  • A húsgombócokhoz:
  • 500 g darált marha- vagy sertéshús
  • 3 szál újhagyma
  • 1 kisebb cukkini (kb. 200 g)
  • 1 tojás (vagy 3 ek cassava vagy ½ ek útifűmaghéj)
  • ½ tk paprika
  • ½ tk fokhagymapor
  • ½ tk szárított majoránna
  • 1 tk szárított oregánó
  • só, bors ízlés szerint
  • 2-3 ek olívaolaj a sütéshez
  • A paradicsomos szószhoz:
  • ½ fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 750 g paradicsompüré (cukormentes)
  • 1-2 tk olasz fűszerkeverék (oregánó, bazsalikom, kakukkfű)
  • 1 babérlevél
  • só, bors ízlés szerint
  • A cukkinitésztához:
  • 3 db kisebb cukkini

Elkészítés

 

Először a húsgombócokat készítjük el. Az újhagymát szárával együtt felkarikázzuk, és az olajon megpároljuk. A megmosott cukkinit nagy lyukú sajtreszelőn lereszeljük.

Egy nagyobb edénybe – az olívaolaj kivételével – kimérjük az összes hozzávalót, majd a kezünkkel jól összedolgozzuk. A húsos masszából 2-3 cm átmérőjű golyókat formázunk, és egy felforrósított tapadásmentes lábosban (ebben fog készülni a szósz is), az olívaolajon kb. 5-10 percig körbepirítjuk a húsgombócokat. Az elkészült gombócokat letakarva egy tányérra tesszük.

A szósz elkészítéséhez a lábosban visszamaradt szafthoz adjuk a felaprított hagymát és a zúzott fokhagymát, majd megpirítjuk őket. Következő lépésként felöntjük a paradicsompürével, belekeverjük a fűszereket, és felforraljuk.

A felforrt paradicsomszószba süllyesztjük a húsgombócokat, majd ha mindet beletettük, akkor óvatosan megrázogatjuk az edényt, hogy a szósz befedje a gombócokat. Alacsony lángon rotyogtatva, időnként megrázogatva még 30-40 percig főzzük. 

A tészta elkészítéséhez feltesszük forrni vizet egy fazékban. Amíg a víz melegszik, a cukkinit megmossuk, a két végét levágjuk. Nem szükséges meghámozni őket. Spirálozóval vagy julienne hámozóval vékony csíkokra vágjuk. Ha a víz felforrt, a cukkinicsíkokat maximum fél percig főzzük a lobogó vízben, majd leszűrjük.

Ezután már porciózhatjuk is tányérra a tésztát, majd a tetejére halmozzuk a paradicsomszószos húsgombócokat.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csokifalatok kétféle ízben

Csokifalatok kétféle ízben

Még a sütőt sem kell bekapcsolni az elkészítésükhöz!
Csilis spárgasaláta fetával

Csilis spárgasaláta fetával

Végre itt a spárgaszezon!
Vaníliás-mogyorós chiapuding karamellizált barackkal

Vaníliás-mogyorós chiapuding karamellizált barackkal

Az örök kedvenc triumvirátus: vanília, mogyoró, karamell

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!