Cukkinis-ricottás tarte
A franciák omlós linzertésztája bizony sós változatban is megállja a helyét, sőt! Egy friss salátával kiegészítve főételként is bátran fogyaszthatjuk.
Hozzávalók
22 cm-es formához- Tésztához:
- 10 dkg durum fehérliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 10 dkg vaj
- ½ kk himalája só
- 1 db tojás
- Töltelékhez:
- 25 dkg ricotta
- 2 db tojás
- himalája só
- őrölt fekete bors
- 1 ek provence-i fűszerkeverék
- ½ ek fokhagymapor
- 1 db közepes cukkini
Elkészítés
A tészta száraz hozzávalóit a vajjal összemorzsoljuk, majd a tojással tészta állagúra gyúrjuk. 30 percig a hűtőben pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
A pihentetett tésztát kézzel átgyúrjuk, majd nyújtódeszkán vékony, kb. 28 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, és egy szilikon tortaformába egyengetjük kb. 3-4 cm magas peremet képezve. A közepét villával megszurkáljuk, majd az előmelegített sütőbe tesszük, és 10 perc alatt elősütjük.
Eközben a töltelékhez összekeverjük a ricottát az egész tojásokkal, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, valamint beleszórjuk a fűszereket és a fokhagymaport. A cukkinit alaposan megmossuk, két végét eltávolítjuk, és hosszában vékony szeletekre vágjuk.
Az elősütött tésztára kanalazzuk a tölteléket, majd az egészet „lefedjük” rács mintában a cukkini lapokkal. Visszatoljuk a formát a sütőbe, és további 15 percig sütjük.
Langyosan, felszeletelve tálaljuk.