Csokis keksz
Domokos Annamária, az Egy falat egészség blog szerzőjének receptje.
Annamari 2012 óta alkot glutén-, tej- és cukormentes süteményeket, amelyeket országszerte megtalálhatsz kávézókban, cukrászdákban és akár bioboltokban is. Kedvenc területe a receptfejlesztés, legyen szó akár paleo, vegán, autoimmun vagy FODMAP diétáról. További szuper receptekért, tartalmakért kövesd Annamarit a Facebookon és az Instagramon is!
Ez az a keksz, ami nálunk rögtön elfogy. Próbáltam már dupla adagot sütni belőle, de akkor se jártam sok sikerrel, mert estére már csak a morzsák csücsültek a kekszes edény alján. Nem is csoda, hogy ilyen kapós, hiszen ki tudna ellenállni ennek a kívül roppanós, belül omlós csokis keksznek? Ráadásul glutén-, tej-, finomítottcukor- és tojásfehérjementes is!
Hozzávalók
12-14 darabhoz- 75 g darált mandula vagy zsíros mandulaliszt
- 75 g tápiókaliszt
- 2 csipet szódabikarbóna/sütőpor
- 2 csipet őrölt vanília
- 2 tojássárgája
- 1 evőkanál meleg víz (10 g)
- 95 g kókuszvirágcukor vagy eritrit
- 90 g kókuszolaj felolvasztva
- 50 g csokicsepp/csokidarabkák
Elkészítés
Egy edénybe mérjük ki és keverjük össze a darált mandulát, a tápiókalisztet, a szódabikarbónát és a vaníliát.
Egy másik tálban gépi habverővel kezdjük el felverni a tojások sárgáját, majd adjuk hozzá a meleg, de nem túl forró vizet, és addig verjük, amíg szép habos nem lesz. Miközben verjük a habot, apránként adagoljuk hozzá a kókuszvirágcukrot, majd végül a folyékony kókuszolajat is.
Ezután fokozatosan adjuk hozzá a lisztes keveréket, és kanál segítségével jól dolgozzuk össze a tésztát. Legvégül pedig gyúrjuk bele a csokicseppeket is. A tésztát minimum 30 percet szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni.
Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra.
A masszából formázzunk dió nagyságú gombócokat, és helyezzük őket egymástól 2-3 cm távolságra, egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Mivel ez a tészta nem terül túlságosan, ezért, ha laposabb kekszeket szeretnénk, érdemes a tenyerünkkel kicsit ellapítani a gombócokat.
A kekszeket 8-10 perc alatt süssük készre.