Cseresznyés rétes
Réteslapot mindig érdemes tartani otthon: csak előkapjátok, és megtöltitek az épp szezonális gyümölccsel. Én most cseresznyét választottam hozzá.
Hozzávalók
2 rúdhoz- 60 dkg cseresznye
- 8 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csomag 8 lapos réteslap
- kb. 12 dkg vaj vagy margarin
- 6 evőkanál búzadara
- porcukor a tálaláshoz
Elkészítés
A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, majd összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal.
Kiterítünk egy réteslapot egy tiszta konyharuhára. Vékonyan megkenjük olvasztott vajjal vagy margarinnal, és rátesszük a 2. lapot. Erre szintén vaj, majd a 3. lap, megint vaj és a 4. lap kerül. A tészta 1/3-ára (a széleket üresen hagyva) búzadarát szórunk. Eloszlatjuk rajta a cseresznye felét, a széleket felhajtjuk, és a konyharuha segítségével felcsavarjuk rétest. Hasonlóan elkészítjük a másik rudat is.
A réteseket sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, tetejüket lekenjük az olvasztott vaj maradékával. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Pihentetés után megszórjuk porcukorral, majd felszeleteljük.
Tipp: Amikor az első rudat készítjük, a várakozó másik négy réteslapot takarjuk le éppen benedvesített konyharuhával, hogy felhasználásig ne száradjanak ki.