Citromos-kakukkfüves halfilé
Szeretek papírban sütni. Gyors, olcsó, ráadásul tiszta módszer, a halszeletek finomra párolódnak, ráadásul a fűszerezéssel is kedvetekre játszhattok. Lazább kerti ebédeken, vacsorákon a csomagocskákban szoktam tálalni az elkészült halat, hogy a vendégeimnek legyen egy kis meglepetés, amíg bontogatnak. Friss paradicsomsalátával is tökéletes, de azért most mutatok egy finom sült, gombás-burgonyás köretet hozzá.
Hozzávalók
4 személyre- A halhoz:
- 4 szelet tetszőleges méretű és fajtájú, 15-20 dkg-os tengeri halfilé szelet
- só
- 1 nagyobb citrom
- 2 gerezd fokhagyma
- 8 ág kakukkfű
- A körethez:
- 80 dkg újburgonya
- 1+1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej lila hagyma
- 4 szál újhagyma
- 60 dkg csiperkegomba
- só, őrölt fekete bors
- 1 marék madársaláta
Elkészítés
4 db nagyobb sütőpapírt félbehajtunk. Ráhelyezünk mindre 1-1 szelet halfilét, megsózzuk, megpakoljuk megmosott citromkarikákkal, megpucolt, felszeletelt fokhagymával és kakukkfű ágakkal. Alaposan becsomagoljuk, a végeket elkötjük, azaz „szaloncukrokat” formázunk.
170 fokra előmelegített sütőben 15-20 percet sütjük a halakat (vastagságtól és fajtától függően).
A körethez az újkrumpli héját folyó víz alatt alaposan átdörzsöljük. Bő vízben megfőzzük a burgonyákat (de ne legyenek teljesen puhák, mert még pirítani is fogjuk őket).
Az egyik evőkanál olívaolajon megpirítjuk a megpucolt, felaprított lila hagymát és újhagymát a megtisztított, felcikkezett gombával, valamint kevés sóval és borssal. A maradék olajon pedig a felcikkezett burgonyát pirítjuk meg sóval és borssal.
A köret elemeit összeforgatjuk a megmosott, leszárított madársalátával, és a sült hal mellé tálaljuk.