Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Céklás panna cotta citromhabbal

2016. szeptember 29.

Hozzávalók

6 személyre
  • 30 dkg cékla meghámozva, kis darabokra vágva
  • 2 csésze habtejszín
  • ½ teáskanál só
  • 1 teáskanál ízesítés nélküli zselatinpor
  • 3 evőkanál méz
  • ½ teáskanál vaníliakivonat
  • A citrom mousse-hoz:
  • 1 evőkanál finomra reszelt citromhéj és ½ csésze frissen facsart citromlé
  • ½ csésze sózatlan, hideg vaj, darabokra vágva
  • ½ csésze cukor
  • 4 nagy tojás sárgája és 1 nagy egész tojás
  • ½ csésze hideg habtejszín

Elkészítés

1. Egy közepes lábosban, közepes lángon lassan forraljuk a céklát a tejszínnel és a sóval.

2. Vegyük vissza a hőfokot, fedjük le, és lassan főzzük addig, amíg a cékla megpuhul, 25-30 perc alatt. Hagyjuk hűlni.

3. Közben egy robotgépben keverjük össze a zselatint 2 evőkanál hideg vízzel, majd hagyjuk állni 5 percig, amíg a zselatin megpuhul.

4. Öntsük a kihűlt céklát a főzőlevével együtt a robotgépbe, adjuk hozzá a mézet és a vaníliát, és pürésítsük finomra.

5.  Egy finom lyukú szűrőn préseljük át, dobjuk ki a fennmaradt szilárd részeket.

6. Osszuk el a pürét a poharak között, és tegyük a hűtőbe legalább 3.5 órára.

 Citrom mousse

1. Közepes lángon egy közepes lábosban lassan forraljuk fel a citromlevet, a citromhéjat, ¼ csésze vajat és ¼ csésze cukrot, egészen addig, amíg a cukor teljesen feloldódik. Vegyük le a tűzről.

2. Egy kis tálban keverjük világosra a tojássárgákat, a tojást és a maradék ¼ csésze cukrot, kb. 2 perc alatt.

3. Folyamatos keverés mellett öntsük a forró citromleves keveréket a tojásos keverékhez.

4. Az egészet öntsük vissza a lábosba, és folyamatosan kevergetve, közepes lángon sűrítsük be a krémet, kb. 5 perc alatt.

5. Vegyük le a tűzhelyről, és keverjük hozzá a maradék ¼ csésze vajat, amíg teljesen el nem olvad, és sima nem lesz.

6. Öntsük át a krémet egy tálba, és szorosan fóliázzuk le, majd tegyük a hűtőbe legalább 2 órára.

7. Tálaláskor a tejszínből verjünk finom habot, és gyengéden forgassuk bele a citromkrémbe, majd kanalazzuk a panna cotta tetejére.

  

Forrás:bonappetit.com

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Panna cotta málnaöntettel

Panna cotta málnaöntettel

Krémes, könnyű olasz ihletésű desszert, egyszerű alapanyagokból.
Kapros panna cotta

Kapros panna cotta

Panna cotta sósan, zölden, lazaccal. Különleges előétel.
Joghurtos panna cotta

Joghurtos panna cotta

Egészségtudatos panna cotta, ami ráadásul rém egyszerűen készül: kevés tejszínnel és sok joghurttal illetve gyümölccsel tehetjük diétássá.

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.