Céklás panna cotta citromhabbal
Hozzávalók
6 személyre- 30 dkg cékla meghámozva, kis darabokra vágva
- 2 csésze habtejszín
- ½ teáskanál só
- 1 teáskanál ízesítés nélküli zselatinpor
- 3 evőkanál méz
- ½ teáskanál vaníliakivonat
- A citrom mousse-hoz:
- 1 evőkanál finomra reszelt citromhéj és ½ csésze frissen facsart citromlé
- ½ csésze sózatlan, hideg vaj, darabokra vágva
- ½ csésze cukor
- 4 nagy tojás sárgája és 1 nagy egész tojás
- ½ csésze hideg habtejszín
Elkészítés
1. Egy közepes lábosban, közepes lángon lassan forraljuk a céklát a tejszínnel és a sóval.
2. Vegyük vissza a hőfokot, fedjük le, és lassan főzzük addig, amíg a cékla megpuhul, 25-30 perc alatt. Hagyjuk hűlni.
3. Közben egy robotgépben keverjük össze a zselatint 2 evőkanál hideg vízzel, majd hagyjuk állni 5 percig, amíg a zselatin megpuhul.
4. Öntsük a kihűlt céklát a főzőlevével együtt a robotgépbe, adjuk hozzá a mézet és a vaníliát, és pürésítsük finomra.
5. Egy finom lyukú szűrőn préseljük át, dobjuk ki a fennmaradt szilárd részeket.
6. Osszuk el a pürét a poharak között, és tegyük a hűtőbe legalább 3.5 órára.
Citrom mousse
1. Közepes lángon egy közepes lábosban lassan forraljuk fel a citromlevet, a citromhéjat, ¼ csésze vajat és ¼ csésze cukrot, egészen addig, amíg a cukor teljesen feloldódik. Vegyük le a tűzről.
2. Egy kis tálban keverjük világosra a tojássárgákat, a tojást és a maradék ¼ csésze cukrot, kb. 2 perc alatt.
3. Folyamatos keverés mellett öntsük a forró citromleves keveréket a tojásos keverékhez.
4. Az egészet öntsük vissza a lábosba, és folyamatosan kevergetve, közepes lángon sűrítsük be a krémet, kb. 5 perc alatt.
5. Vegyük le a tűzhelyről, és keverjük hozzá a maradék ¼ csésze vajat, amíg teljesen el nem olvad, és sima nem lesz.
6. Öntsük át a krémet egy tálba, és szorosan fóliázzuk le, majd tegyük a hűtőbe legalább 2 órára.
7. Tálaláskor a tejszínből verjünk finom habot, és gyengéden forgassuk bele a citromkrémbe, majd kanalazzuk a panna cotta tetejére.
Forrás:bonappetit.com