Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Céklás panna cotta citromhabbal

2016. September 29.

Hozzávalók

6 személyre
  • 30 dkg cékla meghámozva, kis darabokra vágva
  • 2 csésze habtejszín
  • ½ teáskanál só
  • 1 teáskanál ízesítés nélküli zselatinpor
  • 3 evőkanál méz
  • ½ teáskanál vaníliakivonat
  • A citrom mousse-hoz:
  • 1 evőkanál finomra reszelt citromhéj és ½ csésze frissen facsart citromlé
  • ½ csésze sózatlan, hideg vaj, darabokra vágva
  • ½ csésze cukor
  • 4 nagy tojás sárgája és 1 nagy egész tojás
  • ½ csésze hideg habtejszín

Elkészítés

1. Egy közepes lábosban, közepes lángon lassan forraljuk a céklát a tejszínnel és a sóval.

2. Vegyük vissza a hőfokot, fedjük le, és lassan főzzük addig, amíg a cékla megpuhul, 25-30 perc alatt. Hagyjuk hűlni.

3. Közben egy robotgépben keverjük össze a zselatint 2 evőkanál hideg vízzel, majd hagyjuk állni 5 percig, amíg a zselatin megpuhul.

4. Öntsük a kihűlt céklát a főzőlevével együtt a robotgépbe, adjuk hozzá a mézet és a vaníliát, és pürésítsük finomra.

5.  Egy finom lyukú szűrőn préseljük át, dobjuk ki a fennmaradt szilárd részeket.

6. Osszuk el a pürét a poharak között, és tegyük a hűtőbe legalább 3.5 órára.

 Citrom mousse

1. Közepes lángon egy közepes lábosban lassan forraljuk fel a citromlevet, a citromhéjat, ¼ csésze vajat és ¼ csésze cukrot, egészen addig, amíg a cukor teljesen feloldódik. Vegyük le a tűzről.

2. Egy kis tálban keverjük világosra a tojássárgákat, a tojást és a maradék ¼ csésze cukrot, kb. 2 perc alatt.

3. Folyamatos keverés mellett öntsük a forró citromleves keveréket a tojásos keverékhez.

4. Az egészet öntsük vissza a lábosba, és folyamatosan kevergetve, közepes lángon sűrítsük be a krémet, kb. 5 perc alatt.

5. Vegyük le a tűzhelyről, és keverjük hozzá a maradék ¼ csésze vajat, amíg teljesen el nem olvad, és sima nem lesz.

6. Öntsük át a krémet egy tálba, és szorosan fóliázzuk le, majd tegyük a hűtőbe legalább 2 órára.

7. Tálaláskor a tejszínből verjünk finom habot, és gyengéden forgassuk bele a citromkrémbe, majd kanalazzuk a panna cotta tetejére.

  

Forrás:bonappetit.com

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Panna cotta málnaöntettel

Panna cotta málnaöntettel

Krémes, könnyű olasz ihletésű desszert, egyszerű alapanyagokból.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!