Calzone sonkával, olajbogyókkal
Szeretem a calzonét: kívül ropogós, belül puha, kedvünkre váltogathatjuk a tölteléket, és még hidegen, gyors ebédnek sem utolsó.
Hozzávalók
4 darabhoz- A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 csomag instant élesztő
- 5 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- kb. 3 dl langyos víz
- A töltelékhez:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis konzerv (14 dkg-os kiszerelés) sűrített paradicsom (18-20%-os)
- 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
- só
- 10 dkg magozott, fekete és zöld olajbogyó vegyesen
- 15 dkg sonka
- 20 dkg mozzarella
- bazsalikomlevelek a díszítéshez
Elkészítés
A tésztához a lisztben elkeverjük az élesztőt, az olívaolajat és a sót. Apránként hozzáadagoljuk a vizet, megdagasztjuk, és rugalmas tésztává gyúrjuk. Letakarjuk, majd meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 4 részre osztjuk, és mindegyiket pár mm vékony körré nyújtjuk. Közben az olívaolajon megfuttatjuk a lereszelt fokhagymát, és pár perc alatt összefőzzük a paradicsommal, a kakukkfűvel és kevés sóval.
Megkenjük a paradicsommal a tésztakorongokat úgy, hogy körben 1 cm-t szabadon hagyunk. Alsó felükre halmozzuk a felkarikázott olajbogyókat és a kis kockákra vágott sonkát, majd rámorzsoljuk a mozzarellát.
Az üresen hagyott tésztaszéleket kissé bevizezzük, majd a töltelékkel fedett részre hajtjuk. A széleket összenyomjuk, felhajtogatjuk, majd a calzonékat sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, és további 15 percet kelesztjük. Tetejüket pár helyen megszurkáljuk vagy bevagdossuk, és 210 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.