Barnalencse fasírt
A hidegebb téli napokon elsősorban levesként vagy főzelékként fogyasztjuk, a lencséből azonban magas fehérjetartalmának és állagának köszönhetően ízletes húsmentes fasírt is készíthető.
Hozzávalók
10 darabhoz- 5 dkg barnalencse
- babérlevél
- himalája só
- ½ fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 dl olívaolaj
- 10 dkg sárgarépa
- 1 db tojás
- 1 evőkanál adalékanyagoktól mentes ételízesítő
- 10 dkg nagy szemű zabpehely
- 20 dkg görög joghurt
- friss petrezselyem
Elkészítés
A lencsét legalább egy órára vízbe áztatjuk, majd leöntjük az áztató vizet, és újra felengedjük háromszoros mennyiségű vízzel. Só és néhány darab babérlevél hozzáadásával puhára főzzük.
Eközben egy evőkanál olívaolajon megfonnyasztjuk a finomra aprított vöröshagymát és két gerezd fokhagymát, majd hozzáadjuk a meghámozott, nagy lyukú reszelőn lereszelt sárgarépát is.
A megpuhult lencsét lecsepegtetjük, összekeverjük a megpirított hagymákkal és sárgarépával, majd hozzáadjuk a tojást, az ételízesítőt, végül pedig a zabpelyhet. Alaposan összekeverjük, majd fél óráig a hűtőben pihentetjük, hogy a zab magába szívja a folyadékot, és besűrűsödjön a massza. Ha szükséges, utólag még adhatunk hozzá zabpelyhet vagy akár zablisztet is.
A masszából vizes kézzel fasírtokat formázunk, majd felhevített olívaolajban aranybarnára sütjük mindkét oldalukat. Melegen, himalája sóval, egy gerezd áttört fokhagymával és frissen aprított petrezselyemmel összekevert görög joghurttal tálaljuk.