Banános Tarte Tatin
Mostanra már magamat is meggyőztem, hogy nem vagyok egy süteménymester… vagyis nem igazán a sütés a területem, maradjunk ennyiben. Egyszerűbb kekszek, kevert tészták jöhetnek, de engem valószínűleg senki sem fog látni ahogyan tortákat díszítek, sőt, még a krémes torták, díszítés nélkül sem az én műfajom. Ezért is nagy kedvencem a tarte tatin, amelyhez karamellt kell készíteni, ebben rövid ideig sütni kell a negyedelt, kimagozott almákat, majd sok vaj hozzáadásával be kell fedni leveles tésztával, és így készre sütni. Ezután szépen a feje tetejére állítani, és megbabonázva nézni a csillogó, csorgó karamellt. Ezt a desszertet a mostanában kapható, kéznél levő friss leveles tészta miatt gyakran készítem, de most változtattam rajta egyet a banán napjának kedvéért, ami április 15-én jön el minden évben.
Erre a napra banánból készítettem ezt a finomságot, és kiderült, hogy így még egyszerűbb dolgom van, mint az almával. Mutatom a receptet, boldog Banán Napot!
Hozzávalók
- 4 ek. vaj
- 8 ek. barna cukor
- 2 még kissé zöld banán
- friss leveles tészta (kb. 270g-os csomag)
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 200ºC-ra. Én az öntött vas serpenyőmet szeretem használni, de bármilyen vastagfalú serpenyő is megteszi, sőt, ehhez a verzióhoz még az se kell, mert nem kell karamellt készíteni! Mondom én, hogy egyszerű! Szóval legelőször a formádat (serpenyőd) vágd körbe a tésztán, a maradék tésztát én sosem dobom el, általában kis batyukat készítek, amiket ezzel-azzal megtöltök és a tarte-tal együtt sütöm.
A vajjal kend ki a formát, majd szórd bele a cukrot és egyenletesen rázogasd el. A banánt karikázd fel, és szép körökben rendezd a vajas cukros alapra. Borítsd be a tésztával, jól tűrd is be körben, és villával bökdösd meg a tetejét.
Mehet a forró sütőbe kb. 25 percre, vagy amíg meg nem pirul. Még forrón borítsd egy tálaló tálra (ugye, hogy jól jön a serpenyő nyele), és már eheted is. Nekem a kedvenc tálalási formám egy kis tejszínnel nyakon önteni, de fagyival is sokan kínálják.