Baconös-borsós rizottó
A rizottó akkor igazán finom, ha jó krémes, ezért érdemes főzés közben végig mellette állni, és azonnal tálalni. Meghálálja az odafigyelést, szerintem az egyik legklasszabb hétköznapi étel.
Hozzávalók
4 személyre- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 35 dkg rizottó rizs
- 1 dl száraz fehérbor
- só
- kb. 1,2 l zöldség alaplé
- 20 dkg zöldborsó (mirelit)
- őrölt fekete bors
- 12-15 dkg vaj
- 1 nagy marék reszelt parmezán
- 1 fej lila hagyma
- 20 dkg kockázott bacon
Elkészítés
Egy lábasban felhevítjük az olívaolaj 2/3-át. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, majd megdinszteljük az olajon. Hozzáadjuk a szintén megtisztított, áttört fokhagymát. Rászórjuk a rizst, alaposan összeforgatjuk, hagyjuk kifehéredni, majd felöntjük a fehérborral. Erős lángon, kevergetve addig főzzük, amíg elpárolog az alkohol. Ekkor megsózzuk, majd felöntjük egy merőkanál forró alaplével.
Mérsékeljük a lángot, és az alaplevet merőkanalanként adagolva 20-25 perc alatt puhára, de még harapható állagúra főzzük a rizst. Az utolsó adag alaplével a lábasba szórjuk a zöldborsót is, ha szükséges, még megsózzuk az ételt, valamint borsozzuk is.
Készre főzzük, majd lehúzzuk a tűzről. Elkeverjük benne a puha, felkockázott vajat és a reszelt parmezánt.
Közben a maradék olajat felhevítjük egy serpenyőben, és a megpucolt, felaprított lila hagymát puhára sütjük rajta. Rászórjuk a kockázott bacont, összepirítjuk. Ezzel a feltéttel tálaljuk a rizottót.