Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Baconös-borsós rizottó

A zöldborsó már a tavasz hírnöke!
2021. February 11.

A rizottó akkor igazán finom, ha jó krémes, ezért érdemes főzés közben végig mellette állni, és azonnal tálalni. Meghálálja az odafigyelést, szerintem az egyik legklasszabb hétköznapi étel. 

Hozzávalók

4 személyre
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 35 dkg rizottó rizs
  • 1 dl száraz fehérbor

  • kb. 1,2 l zöldség alaplé
  • 20 dkg zöldborsó (mirelit)
  • őrölt fekete bors
  • 12-15 dkg vaj
  • 1 nagy marék reszelt parmezán
  • 1 fej lila hagyma
  • 20 dkg kockázott bacon

Elkészítés

 

Egy lábasban felhevítjük az olívaolaj 2/3-át. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, majd megdinszteljük az olajon. Hozzáadjuk a szintén megtisztított, áttört fokhagymát. Rászórjuk a rizst, alaposan összeforgatjuk, hagyjuk kifehéredni, majd felöntjük a fehérborral. Erős lángon, kevergetve addig főzzük, amíg elpárolog az alkohol. Ekkor megsózzuk, majd felöntjük egy merőkanál forró alaplével. 

Mérsékeljük a lángot, és az alaplevet merőkanalanként adagolva 20-25 perc alatt puhára, de még harapható állagúra főzzük a rizst. Az utolsó adag alaplével a lábasba szórjuk a zöldborsót is, ha szükséges, még megsózzuk az ételt, valamint borsozzuk is. 

Készre főzzük, majd lehúzzuk a tűzről. Elkeverjük benne a puha, felkockázott vajat és a reszelt parmezánt. 

Közben a maradék olajat felhevítjük egy serpenyőben, és a megpucolt, felaprított lila hagymát puhára sütjük rajta. Rászórjuk a kockázott bacont, összepirítjuk. Ezzel a feltéttel tálaljuk a rizottót. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Császármorzsa

Császármorzsa

Hütte-élmény otthon.
Rumos-tejfölös fánkocskák

Rumos-tejfölös fánkocskák

Gyors fánkok kelesztés nélkül.
Zablisztes tejes pite

Zablisztes tejes pite

Könnyű, krémes süti, tálalhatod lekvárral, vaníliaszósszal vagy gyümölcsökkel.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!