Egy kis csavar a kanadai bacon napra: bacon de mégsem
Ha engem kérdezel, hogy mit kell tudni a kanadai baconről, akkor 2 dolgot tudok mondani. Az egyik, hogy elég nehéz beszerezni, és nem véletlenül ezzel kezdem. Eddig egy, azaz EGY üzletláncot fedeztem fel, ami tartja saját termékként, egy másik pedig forgalmazza egy cégét. Ki tudja miért, miközben finom, és sonkaszerű, és aki valaha kóstolta nálam, szerette. A másik, hogy az Eggs Benedict, vagyis a Benedikt tojás ezzel az eredeti, és ezzel is legfinomabb.
És, hogy mi is ez a tojásétel? Finom briós (lehet zsömle, English muffin – ami inkább egyfajta pogácsa – vagy kalács) vajban pirítva, a bizonyos kanadai bacon megsütve, rajta egy tökéletesen folyósra buggyantott tojás, ez leöntve friss, meleg, kellemesen citromos hollandi mártással, a tetejére kevés törött bors, egy pohár frissen facsart narancslé, kávé… vagyis számomra a tökéletes reggeli. Elképesztően ízletes fogás, és sajnos a kanadai bacon helyettesítése az egyszerű, minden napi baconnel, nem üti meg a sztenderdet, bár sokszor magam is erre kényszerülök – a folyós tojássárgája keveredve a hollandi mártással azért sok bánatot tud feledtetni.
Egyébként a kanadai bacon nem más, mint karaj, tehát valójában nem is egy szalonna a szónak abban az értelmében, hogy nem egy zsírforrás. Tehát ha valamivel, akkor leginkább valamiféle sertéssonkával érdemes helyettesíteni – de inkább ne.
Hozzávalók
- 2 briós félbe vágva
- 4 tojás
- 4 szelet kanadai bacon
- 2 ek vaj
- só, bors
- A hollandi mártáshoz:
- 3 tojássárgája
- 3 ek víz
- 20 dkg vaj
- csipet só
- csipet cayenne bors
- ¼ citrom leve
Elkészítés
Először a hollandi mártásnak ess neki: ehhez a vajat alacsony hőmérsékleten olvaszd meg, majd hagy leülepedni. Közben alacsony lángon melegített vízfűrdő fölött keverd össze a tojássárgákat a vízzel, és habverővel verd, míg kb. duplaakkora nem lesz. Vedd le a hőről, majd lassacskán csorgasd hozzá az ülepített vajat. Ha egynemű és habos, ízesítsd a sóval, a cayenne borssal és a ciromlével. Felhasználásig tárold a vízfűrdő fölött lefedve.
A tojáshoz forralj egy lábosban vizet, majd vedd lejjebb a hőmérsékletet. Van, aki kevés ecetet önt a vízbe, én nem szoktam, csak sózom. Csúsztasd az épp csak gyöngyöző vízbe az egy külön kis tálban felütött tojásokat, és pontosan 3 percig főzd – ha nem szereted a folyós sárgáját, akkor főzd tovább. Ezalatt egy serpenyőben olvassz vajat, és a briós feleket pirítsd meg. Ha ezzel megvagy, pirítsd meg a kanadai bacon szeleteket is, ezeket helyezd a pirított briósokra. Közben a tojások is készen lesznek: ezeket szűrőkanállal, alaposan lecsepegtetve emeld a előkészített briósokra, majd locsold meg a langyos hollandi mártással. Szórd meg borssal, és reggelizz!