Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ázsiai hátszín saláta bok choyjal, édesköménnyel, szezámmaggal

"Ebben most nincs gyerektéma. Ez csak rólam szól. Olyan is kell!" Salátaszerelem Bezzegh Éva módra.
2016. October 11.

Számomra nincs felemelőbb egy roppanós salátánál valamilyen bátor öntettel (nem, itt nem az ezerszigetről beszélgetünk) és valami kellemes feltéttel. Sikerült megalkotnom nemrégiben a mostanra egyik kedvencemmé lett kompozíciót, benne a Távol-Kelet minden bájával. Itt most semmi gyerektéma. Ez csak rólam szól. Olyan is kell!

Hozzávalók

  • a hátszínhez
  • 70dkg hátszín egyben
  • 1ek mustár
  • 1-2dl olívaolaj
  • 1tk só
  • frissen őrölt bors
  • a salátához
  • 6db bok choy
  • 1 édeskömény
  • 1 csokor korianderzöld
  • 4ek fekete és fehér szezámmag
  • az öntethez
  • 4ek olívaolaj
  • 2ek szójaszósz
  • 2ek halszósz
  • 1cm friss gyömbér
  • 1/2 lime leve
  • 1tk rizsecet
  • 1/2dl kókuszvíz
  • 1/2kk méz

Elkészítés

1. A hátszínt megkenem a mustárral, egy passzentos dobozba teszem, és felöntöm annyi olajjal, hogy ellepje. A dobozt lezárom, és alkalmanként megrázogatva 5 napig pácolom. A sütés napján a sütőt 195 fokra állítom, egy vasserpenyőt pedig maximumra hevítek. A hátszínt letörölgetem, megsózom, megborsozom, és a forró vasserpenyőben minden oldalát fél-fél perc alatt kérgesítem.

2. A megpirított hátszínt aztán egy kisebb tepsiben beteszem a sütőbe, meglocsolom a kisült zsírjával, ha van, és 30 perc alatt medium-rare állapotúra sütöm, félidőben megfordítva. Amikor a fél óra letelt, a hátszínt kiveszem a sütőből, és hagyom pihenni legalább 10-15 percet mielőtt felszeletelem, de hagyhatom teljesen kihűlni, majd tárolhatom hűtőben is egyben vagy felszelve, a húslébe forgatva felhasználásig.

3. Az öntethez az olajakat a szószokkal, a reszelt gyömbérrel, a mézzel és a lime kifacsart levével valamint a kókuszvízzel (a kókusztej zsírtól különváló hígabb része) elkeverem. Ezt is tárolhatom hűtve későbbi felhasználásig.

4. Tálalás előtt a bok choy leveleit megmosom, felcsíkozom. Az édesköményt négybe vágom, hosszanti irányban hajszálvékonyan felszeletelem. A tényérok aljára teszek a bok choyból, ráhalmozom a szeletelt édesköményt, arra durvára vágott maréknyi korianderzöldet szórok, a salátát megkoronázom a vékonyra szelt hátszínnel, meglocsolom az öntettel, végül meghintem szezámmaggal.

bezzegh-eva-2

 

Megosztom barátaimmal
Bezzegh Éva

Bezzegh Éva receptje

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!