Ázsiai hátszín saláta bok choyjal, édesköménnyel, szezámmaggal
Számomra nincs felemelőbb egy roppanós salátánál valamilyen bátor öntettel (nem, itt nem az ezerszigetről beszélgetünk) és valami kellemes feltéttel. Sikerült megalkotnom nemrégiben a mostanra egyik kedvencemmé lett kompozíciót, benne a Távol-Kelet minden bájával. Itt most semmi gyerektéma. Ez csak rólam szól. Olyan is kell!
Hozzávalók
- a hátszínhez
- 70dkg hátszín egyben
- 1ek mustár
- 1-2dl olívaolaj
- 1tk só
- frissen őrölt bors
- a salátához
- 6db bok choy
- 1 édeskömény
- 1 csokor korianderzöld
- 4ek fekete és fehér szezámmag
- az öntethez
- 4ek olívaolaj
- 2ek szójaszósz
- 2ek halszósz
- 1cm friss gyömbér
- 1/2 lime leve
- 1tk rizsecet
- 1/2dl kókuszvíz
- 1/2kk méz
Elkészítés
1. A hátszínt megkenem a mustárral, egy passzentos dobozba teszem, és felöntöm annyi olajjal, hogy ellepje. A dobozt lezárom, és alkalmanként megrázogatva 5 napig pácolom. A sütés napján a sütőt 195 fokra állítom, egy vasserpenyőt pedig maximumra hevítek. A hátszínt letörölgetem, megsózom, megborsozom, és a forró vasserpenyőben minden oldalát fél-fél perc alatt kérgesítem.
2. A megpirított hátszínt aztán egy kisebb tepsiben beteszem a sütőbe, meglocsolom a kisült zsírjával, ha van, és 30 perc alatt medium-rare állapotúra sütöm, félidőben megfordítva. Amikor a fél óra letelt, a hátszínt kiveszem a sütőből, és hagyom pihenni legalább 10-15 percet mielőtt felszeletelem, de hagyhatom teljesen kihűlni, majd tárolhatom hűtőben is egyben vagy felszelve, a húslébe forgatva felhasználásig.
3. Az öntethez az olajakat a szószokkal, a reszelt gyömbérrel, a mézzel és a lime kifacsart levével valamint a kókuszvízzel (a kókusztej zsírtól különváló hígabb része) elkeverem. Ezt is tárolhatom hűtve későbbi felhasználásig.
4. Tálalás előtt a bok choy leveleit megmosom, felcsíkozom. Az édesköményt négybe vágom, hosszanti irányban hajszálvékonyan felszeletelem. A tényérok aljára teszek a bok choyból, ráhalmozom a szeletelt édesköményt, arra durvára vágott maréknyi korianderzöldet szórok, a salátát megkoronázom a vékonyra szelt hátszínnel, meglocsolom az öntettel, végül meghintem szezámmaggal.