Aszalt szilvával töltött csirkemell burgonyapürével
Hozzávalók
- 1 kg csirkemell
- 150 g aszalt szilva
- só ízlés szerint
- frissen őrölt bors
- rumaroma
- 1 kg burgonya
- 100 g vaj
- 300 ml 2,8% tej
- fokhagyama
- petrezselyem
- szerecsendió ízlés szerint
- 100 ml főzőtejszín
- 2 db tojás
Elkészítés
A csirkemellet megmossuk, majd alaposan szárazra töröljük. Az aszalt szilvát annyi langyos vízbe beáztatjuk, hogy éppen ellepje. 1 evőkanál rumaromával ízesítjük. A csirke szűz részét apróra vágjuk és beletesszük egy turmixgépbe. Hozzáöntünk annyi tejszínt, hogy éppen ellepje, ráütjük a tojásokat és belevágunk egy kis csokor petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk és1 gerezd zúzott fokhagymát adunk hozzá. Pépessé turmixoljuk.
A csirkemelleket kettényitjuk, frissentartó fóliával lefedve, vékonyra klopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk. Frissentartó fóliára helyezzük a szeleteket, megkenjük a leturmixolt csirke práddal és beleszórjuk a lecsepegtetett durvára vágott aszaltszilvát. A csirke két végét behajtjuk és szorosan feltekerjük, a fólia két végét elkötjük. A sütő aljába belerakunk egy melegvízzel teli tepsit és 100 fokon elindítjuk a sütőt. A feltekert csirkeroládokat berekajuk a sütőbe egy másik tepsibe 1 órára párolódni(nagyságától függően változhat az idő).
A burgonyát felrakjuk héjában főzni. A tejet felforraljuk. Ha megpuhult a burgonya, leszűrjük és megpucoljuk. Burgonya nyomóval áttörjük, hozzáadjuk a felkockázott vajat és habverővel alaposan elkeverjük. Annyi tejet csurgatunk hozzá, amennyit felvesz, szerecsendióval és sóval ízesítjük. Ha átpárolódott a csirkemellünk, kibontjuk a fóliából és serpenyőben kérgesítjuk, készre sütjük