Almás-szilvás zabpite
A pite igazi jolly joker recept, hiszen mindig szezonja van. Készíthetjük kora tavasszal eperből és rebarbarából, nyáron az épp aktuálisan érő gyümölcsök bármelyikéből, és télen sem kell hanyagolnunk: almával, körtével, szilvával, olajos magvakkal vagy akár gesztenyével is nagyon finom.
Ebben a verzióban az alap linzertészta helyett zabos változatot készítettem, a zab a pite töltelékében szintén visszaköszön.
Hozzávalók
egy kb. 24 cm átmérőjű piteformához- A tésztához:
- 15 dkg liszt
- 5 dkg zabpehely megőrölve
- 7 dkg vaj + a forma kikenéséhez
- 2 dkg cukor
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 1 evőkanál tejföl
- A töltelékhez:
- 4 nagyobb alma (kb. 80 dkg)
- 50 dkg szilva
- fél citrom kifacsart leve
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 5 evőkanál zabpehely finomra őrölve
- A tálaláshoz:
- kevés porcukor és zabpehely
Elkészítés
1. A tésztához a lisztet és az őrölt zabpelyhet összekeverjük, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, az elhabart tojást és a tejfölt, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.
2. Közben a töltelékhez a meghámozott almát felkockázzuk, a szilvákat kimagozzuk, majd szintén kockákra vágjuk. Lábasba tesszük a citromlével, a fahéjjal és a vaníliás cukorral együtt, kevergetve puhára pároljuk, majd levesszük a tűzről, és kihűtjük.
3. A lehűlt tésztát lisztezett felületen 1,5 mm vékonyra nyújtjuk (ha kissé ragacsos, előtte kevés liszttel átgyúrjuk), és kibélelünk vele egy kivajazott piteformát. Villával megszurkáljuk az alját.
4. Az 5 evőkanál zabpehelyből egy kevéssel megszórjuk a tésztát, a többit elkeverjük a töltelékben. A tölteléket a tésztára halmozzuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
5. A formában hagyjuk kihűlni, majd porcukorral és zabpehellyel meghintve tálaljuk.