Aki a juhtúrót szereti…
Végig nem ettünk mást, csak sztrapacskát – állapítottuk meg a Poprádon töltött hosszúhétvége után a közép-szlovákiai szerpentineken hazafelé kanyarogva. Ez (szemben a tátrai túrázással) nem nagy sportteljesítmény azon a vidéken, hiszen sztrapacskát gyakorlatilag minden melegkonyhás helyen lehet kérni és kapni.
Idilli kép, ahogy a kirándulásból visszaérő, a friss levegőtől kipirult fülű és arcú túrabakancsos népek üldögélnek a hegyalji vendéglőkben, és a napközben elvesztett energiát sör- és sztrapacskabevitellel nyerik vissza.
Érdemes résen lennünk azonban, ugyanis a nálunk használatos sztrapacska terminus (egészen pontosan strapačky formában, merthogy ugye többes szám) a párolt savanyú káposztával készült galuska variációt takarja, míg a juhtúrós verzió bryndzové halušky (azaz juhtúrós galuska) néven keresendő az étlapon.
A hegyvidéki, fenyőerdős hangulat megidézésére alkalmanként én is nekiállok sztrapacskát készíteni.
Hozzávalók
- 70 dkg krumpli
- 30 dkg liszt
- 1 tojás
- 25 dkg juhtúró
- 25 dkg füstölt szalonna
- 2 dl tejföl
- só
Elkészítés
1. A meghámozott burgonyát lereszeltem, megsóztam és a liszttel és a tojással galuskatésztát kevertem belőle.
2. A szalonnát felkockáztam és egy nagyobb serpenyőben megpirítottam majd a kockákat és a kiolvadt zsír felét kiszedtem.
3. A tésztát forró vízbe szaggattam, és amikor a felszínre jött, szűrőkanállal a forró zsiradékba szedtem.
4. Az ilyen módon forrón tartott galuskára morzsoltam a juhtúrót és alaposan elkevertem.
5. A tálalásnál tejfölt, szalonnát és ecetes lilahagymát halmoztam rá.
6. Nem lehet megunni. Kipróbáltuk.