Vörösboros forró csoki
Gyakorlatilag tél van. A hó is esett, hideg van, és én már egy hónapja tudom, hogy mostantól fél óra lesz az egész család felöltöz(tet)ése. Ezzel együtt jó dolgok is jönnek, pl. már ősszel beindul a pumpkin spice latte, vagyis a sütőtök fűszeres tejeskávé őrület, amelyet mint a melengető italok modernkori királynőjét köszönthetünk évről évre. A forró csoki is dobogós sőt, tiszteletbeli örökös tag a dobogón, hiszen nagy klasszikus – ha kint zimankó, bent egy ízes, igazán forró forró csoki alaposan átmelengeti az embert.
És persze nem a sima kakaóról beszélek, hanem a durván csokis, esetleg fűszeres forrócsokiról, ami étcsokoládéból készül, és kicsit kesernyés, néha fahéjas, vagy csilis, vagy csillagánizsos, és cukor csak akkor kerül bele, ha valakinek tényleg nagyon hiányzik. Eláraszt a melegség, ha csak rágondolok, de most mégis találtam valamit, amivel csavarni lehet rajta.
Vörösbor, kedveseim, a vörösbor. Mert ugye a bor és a csokoládé régi társak, emlékszem, életem egyik első tudatos borélménye egy chilei bor volt, amelyben határozottan éreztem a csokoládé ízét. Akkortól kezdtem el figyelni arra, amit iszom, érzékelni az egyes borok összetett ízét, hol virágosabb, hol gyümölcsösebb, melyik milyen étellel párosítható jól. Nem vagyok borszakértő, sőt, de szeretem a harmóniát, és az ételhez fogyasztott bor is étkezés része, így ez sem maradhat ki.
Ezért aztán a jó minőségű, éppen kéznél levő, 70 százalékos csokoládémat szépen megtörtem, lábosba tettem, hozzáadtam egy rúd fahéjat, majd felöntöttem tejjel, az egészet összeolvasztottam, végül hozzáadtam egy kevés Merlot-t. Ha csilis csokit használnék, akkor Shirazt választanék, és legutóbb egy ugyanolyan, 70 százalékos csokihoz egy ausztrál Shiraz-Cabernet Sauvignont használtam, és ez a testes bor szinte körülölelte a csokoládé ízt.
A recept az arányokon múlik, a lényeg, hogy sűrű, tartalmas ital készüljön belőle. És óvatosan, szigorúan felnőtteknek való tartalom!
1 tábla (100 g) csokoládé
5 dl zsíros tej
1 rúd fahéj
2 ½ dl vörösbor
Két út áll előtted: külön olvasztod meg a csokoládét, és melegíted fel a tejet. Én ezt javaslom, de csak megszokásból. Gyöngyözésig melegítem a tejet a fehéjjal, majd az egészet a csokira öntöm (vagy leveszem a tűzről és hozzáadom a csokit), majd habverővel addig keverem, míg a csoki teljesen el nem olvadt. Ekkor mehet bele a vörösbor, és cukor, annak aki szereti, én nem szoktam beletenni. Pillecukor, tejszínhab, csokiszórás, őrölt fahéj, mehet rá, amit gondolsz, a lényeg úgyis a bor! Jó melegedést!