Variációk limonádéra
Alapverzió:
1 citrom kifacsart levét összekeverjük 1 bő teáskanál mézzel. Ezt a mennyiséget fél l szénsavas vagy szénsavmentes ásványvízhez adjuk hozzá.
Tipp: Én savanykásabban szeretem, a méz mennyisége ízlés szerint növelhető!
Fűszeres verzió:
Az alapreceptbe friss, alaposan megmosott menta-, citromfű- és bazsalikomleveleket teszünk. Aki még különlegesebbé tenné a limonádéját, adjon hozzá egy csipet Cayenne-borsot, majd hagyja jól összeérni az ízeket.
Gyümölcsös verzió:
Szép és mutatós limonádét varázsolhatunk a kerti partira, ha az alapverzióhoz megmosott bogyós gyümölcsöket adunk. Fél l limonádéhoz két nagy marék gyümölcsöt összetörünk, a limonádéhoz öntjük, átszűrjük. A poharak aljába is teszünk egész bogyókat.
Uborkás-lime-os verzió:
Az alapreceptben a citrom felét (vagy akár az egész mennyiséget) lime-ra cseréljük. A kancsót feltöltjük kezeletlen héjú lime- és uborkakarikákkal, illetve teszünk még mellé egy darabka gyömbért is felkarikázva. Hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek, majd tálalás előtt eltávolítjuk belőle a gyömbért.