Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Vajon honnan ered az ezersziget öntet neve?

2020. May 23.

Legtöbbünk számára nem ismeretlen az ezersziget öntet, salátákban, hamburgerekben vagy húsok mellé tálalva találkozhattunk már vele. De miközben összeforgattuk a dresszinget a ropogós salátalevelekkel, vagy beleharaptunk a húspogácsánkba, elgondolkoztunk-e azon, hogy honnan származik az elnevezése? Mi köze lehet az édeskés, majonéz alapú öntetnek sok-sok szigethez?

Nevét valószínűleg Ezersziget régióról kapta, amely egész pontosan 1864 apró szigetet takar. És hogy merre találhatjuk ezeket a szigeteket? Arrafelé, ahol a Szent Lőrinc-folyó kifolyik az Ontario-tóból. A szigetek az amerikai-kanadai határ mentén húzódnak kb. 80 km hosszan, a legnagyobb több mint 60 km-es, a legkisebbek pedig csupán apró sziklányi méretűek.

Magát az öntetet egy horgászkalauz találta fel a 20. század legelején. Egy alkalommal kisebb csoportot vezetett horgászni az Ezersziget területére. A kalauz, George LaLonde, elemózsiát is felszolgált a túrán, a fogások között szerepelt egy orosz eredetű majonézes öntet is. A társaságban jelen volt az akkoriban híres New York-i színésznő, Mary Irwin. Mary annyira odavolt az öntetért, hogy elkérte a receptjét, és New Yorkba hazatérve átadta a Waldorf Astoria Hotel tulajdonosának. Ahogy az lenni szokott, a séfek hamar feltették az étlapra, a hotel vendégei pedig egy szempillantás alatt megszerették.

Aki kedvet kapott ezersziget öntetes salátát vagy grillhúst fogyasztani a hétvégén, megvásárolhatja készen az üzletekben, vagy otthon is elkészítheti. Az igazán hozzáértők szerint remulád az alapja, amely majonéz (vagy aioli, azaz fokhagymás majonéz) bázisú, ecetes uborkával, kapribogyóval, zöldfűszerekkel és gyakran mustárral ízesítik. Ezeken túl szoktak bele csípős paprikaféléket is tenni. Az eredeti recept valószínűleg majonézes, ketchup, csiliszósz, uborkadzsem, paprikával töltött zöld olajbogyó, újhagyma és főtt tojás szerepelt még az összetevők listáján. Persze rengeteg variációja létezett és létezik azóta is, például az egyik gyorsétteremlánc burgeréhez is ennek egy variánsát tálalják.

Forrás: Culinary Lore

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!