Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ússzuk meg a húsvéti lakomát plusz kilók nélkül!

2021. március 29.

Az elmúlt időszakban megtapasztalhattunk, hogy az önkéntes karantén – és eleve a lényegesen több otthon töltött idő – könnyedén megnövelheti kilóink számát. Gyakrabban eszünk, és sokszor akkor is nyitogatjuk a hűtőszekrény ajtaját, ha egyáltalán nem vagyunk éhesek. A húsvét idén sem a nagy társasági programokról fog szólni, marad az otthonlét és a finom falatok. Ünnepekkor „békeidőben” is hajlamosak vagyunk többet enni a megszokottnál, így pedig nehéz plusz kilók nélkül zárni a hosszú hétvégét. Vessünk be apró, de annál hasznosabb trükköket, hogy elkerüljük a gyarapodó plusz kilókat!

Tartsunk mértéket!

Az első és legfontosabb szabály a mértéktartás. Figyeljük a testünk jelzéseire, és vegyük észre, amikor már csak a szemünk éhes! Ha teletömjük magunkat, annak először kajakóma, majd pedig újabb és újabb zsírpárnák megjelenése lehet a következménye, hiszen testünk elraktározza a felesleget. Szervezetünk hálás lesz azért, ha nem kell egyszerre nagy mennyiséget feldolgoznia, próbáljunk kis adagokban, többször enni!

Fotó: Mixit

Víz, víz, víz

Napi 2-2,5 liter folyadék bevitelével nem csak a jó anyagcserét biztosítjuk, hanem a gyomrot is telítjük. Igyunk minden étkezés előtt egy nagy pohár vizet, így hamarabb jól is lakunk majd.

Cseréljünk le pár ételt!

A zsíros kukoricasalátát érdemes lehet hanyagolni, viszont rengeteg alternatíva létezik a húsvéti sonka kiegészítésére.

Előételnek a tojásos-tormás sonkatekercshez fogyasszunk kenyérfélék helyett több újhagymát és retket. Ezeknek kora tavasszal van a szezonja, így a frissességüket is élvezhetjük. A főételeket tekintve a bárány tipikus húsvéti ételnek számít, táp- és energiaértéke hasonló a sovány sertéshúséhoz, azaz egyszer-egyszer megengedhetjük magunknak. És mi legyen a körettel? Nagyszerű választás egy kiadós zöldségmix, amely szinte minden húsételhez passzol. Fűszerezzük bátran, párolás helyett süthetjük, piríthatjuk is. A majonéz és tejföl alapú salátákban pedig a két kritikus hozzávalót cseréljük le mustárra, tormára és zsírszegény tejfölre vagy görög joghurtra. Egy biztos, ha tiszta húsokhoz zöldségköretet választunk, sem az ízekben, sem pedig a tudatos hozzáállásban nem lőhetünk mellé.

A desszert elmaradhatatlan kelléke az ünnepi asztalnak, és bizony a későbbi csipegetnivaló is fontos a szieszta utáni beszélgetések mellé. Azt már mindannyian tudjuk, hogy a csokoládék és cukorkák nincsenek jó hatással a kilókra, de nem kell teljesen lemondanunk róluk, elég ha odafigyelünk arra, hogy csak nagyon keveset együnk belőlük. Pár apró Mixit csokitojás például pont belefér – különleges ízviláguknak köszönhetően kevéssel is beérjük majd –, ropogtatnivaló gyanánt pedig választhatunk magokat és aszalt vagy liofilizált gyümölcsöket.

Fotó: Mixit

Az egészséges életmódhoz a tudatos étkezés mellett hozzátartozik a rendszeres mozgás is. Ilyenkor tavasszal, ahogy éled a természet, érdemes kimenni a friss levegőre, és sétálni egy jó nagyot. Próbáljunk heti legalább két-három órát arra szánni, hogy átmozgassuk a testünket, lelkileg és fizikailag egyaránt jót fog tenni.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Felejtsd el a mirelitet, íme a legjobb szezonális zöldségek tavaszra

Felejtsd el a mirelitet, íme a legjobb szezonális zöldségek tavaszra

Kedvenc alapanyagaink és meglepő felhasználási módjaik, avagy élet a mirelit-hónapok után.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!