Tudtad, hogy mindegyik paprika őriz egy titkot, amiről ha tudsz, segíthet a főzésben?
Soha nem gondoltam volna, hogy leírok ilyet, de úgy tűnik, a kaliforniai paprikának is van titka. És igen, mindegyiknek, legyen zöld, sárga, narancssárga, vagy piros, mindegyik őriz egy titkot, ami sokat segít a főzésben, és egyáltalán a paprika fogyasztásában.
Az ugye teljesen világos, hogy ezket a paprikákat az érettségük szerinti színek miatt választjuk. A zöld a legéretlenebb, ezért a legkeserűbb is, a sárga/narancssárga közepesen érett, a piros pedig a legérettebb, ezért a legédesebb is. Mondanom sem kell, hogy a piros a kedvencem. Ezeken a színeken kívül talán láttatok már lila, esetleg szinte teljesen fehér színű kaliforniai paprikát is, ez is teljsen normális, bár kétségtelen, hogy ritkább.
De térjünk vissza a titokra, már mondom is: egy Facebook poszt szerint a kaliforniai paprikának hol három, hol négy “feneke” van, ezt tudjuk, de azért mutatom, nézd:
Pont ez a titok! Sokak szerint ez a paprika nemét jelenti, de nem, ez nem így van. A 3 fenekű állítólag keserűbb, és jobb főzésre, a 4 fenekű pedig nyersen finomabb, mert édesebb. Na erre varrj gombot!
Aztán persze ott a szubjektív valóság: a saját kísérleteim, amik nyilván nem reprezentatívak, azt mutatják, hogy a birtokomban lévő információ alapján inkább beleképzelem az ízkülönbséget, mint, hogy tényleg létezne, nyersen legalábbis mindenképpen. Főzve pedig szerintem igazából mindegy is, ha van is, olyan kicsi a különbség, hogy főzve, a sok más íz mellett elenyésző.
Ti kísérleteztetek már ezzel?