Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Tudtad, hogy 1,8 kiló baktérium él a gyomorban? Fogyásra is használhatjuk őket!

2022. November 6.

Nem érdemes a kalóriákat számolgatni, ha fogyni szeretnénk: a King’s College London kutatása szerint praktikusabb, ha vörösbort s csokoládét fogyasztunk inkább, és a beleinkben élő mintegy 1,8 kg baktériumot hívjuk segítségéggel a súlycsökkentéshez.

1,8 kiló baktérium a gyomorban…

Tim Spector professzor, a King’s College London munkatársa azon a véleményen van, hogy a gyomorban jelenlévő baktériumok aránya fontosabb, mint az, hogy pontosan mennyi kalóriát veszünk magunkhoz. Ha azonban megfelelően táplálkozunk, a jó baktériumok segítségével karcsúbbak maradhatunk. A megfelelő táplálkozás a szakember fogalmai szerint egész baráti: a sajt, a csokoládé, a tejtermékek, a magvak, a kávé és a vörösbor mind helyet kapnak benne.

„Ha eddig még nem tudatosodott volna, kb. 1,8 kiló baktérium található meg az emberi gyomorban. Ezeknek egy része abban segít, hogy megfelelően tudjunk emészteni, míg más baktériumok a zsír tárolásáért és az étvágyért felelnek. Ha megfelelően táplálkozunk, magunk is tehetünk azért, hogy azok a jó baktériumok szaporodjanak el, amelyek segítenek abban, hogy karcsúbbak és egészségesebbek legyünk”

– mondja Spector professzor.

Érdemes odafigyelni az ételek bélbaktériumokra gyakorolt hatására!

A változatosságban rejlik a kulcs

A szakember kutatásai azt mutatják, hogy minél változatosabban étkezünk, annál változatosabb lesz a szervezetünk mikróbája, aminek köszönhetően jobb egészségnek örvendhetünk.

„Ami azt illeti, hiába figyelmeztet sok háziorvos, hogy ne együnk túl sok sajtot, a rendszeres sajtfogyasztók körében kisebb az esélye a szívbetegségeknek, mint a sajt nélkül élőknél. A probiotikus joghurtokat is jó szívvel fogyaszthatjuk, mivel a megfelelő mikrobákat tartalmazzák, és jót tesznek a bélrendszernek”

– mondja Spector, aki szerint a csokoládé és a vörösbor mértékletes fogyasztása is rendkívül egészséges.

Egyszerű trükkök a jobb „biológiáért”

Léteznek különféle egyszerű trükkök, amelyek segítségével a szervezet biológiája meghekkelhető, vagyis olyan irányba terelhető, hogy hosszútávon jobb mikrobaktériumok termelődjenek. Íme, néhány pofonegyszerű módszer ezek közül:

  • Kiránduljunk sokat vízeséshez, patakhoz, folyóhoz! Itt negatív ionokban gazdag a levegő, ami képes arra, hogy semlegesítse a minket körülvevő baktériumokat és vírusokat.
  • Viseljünk kék fényt szűrő szemüveget munka közben! Kevesen tudják, hogy az ember belső órája a színhőmérséklet alapján működik, és a minket körülvevő monitorok kék fénye rontja a pihentető alvás esélyét.
  • Zuhanyozzunk hideg vízzel a reggeli kávézás helyett! A víz nem csak élénkíti a keringést, de egészséges stresszhormonokkal is ellát, amik koffein nélkül pörgetnek fel.

Mindez persze korántsem azt jelenti, hogy nyakló nélkül zabálhatnak a fogyni vágyók, inkább csak arról van szó, hogy amit eddig „jó géneknek” neveztünk, az inkább a bélflóra és a test tudatos befolyásolásáról szól. 

Ezt a diétát milliók dicsőítik, pedig a tudósok szerint sok vele a baj!

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ha azt hinnéd, hogy már mindent láttál lisztből, mutatunk egy diétás rózsaszínt!

Ha azt hinnéd, hogy már mindent láttál lisztből, mutatunk egy diétás rózsaszínt!

Indiából indult hódító útjára az ujjasköles, mellyel fogyhatsz is.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!