Tészta és szósz egyszeregy – nem mindegy a párosítás!
2021. March 2.A szupermarketek polcain hosszan sorakoznak a különböző száraztészták, néha azt sem tudjuk, melyiket tegyük a kosarunkba. Nemcsak az íz, a tojások száma, a liszt fajtája vagy épp a durum jelleg fontos, hanem a forma is. Érdemes előre gondolkozni, hogy milyen szószokkal fogjuk tálalni, és ez alapján (is) dönteni.
Könnyű és olajos
Hosszú, vékony tésztákat (spaghetti, capellini) a legjobb könnyű szószokkal párosítani, például paradicsomszósszal vagy fokhagymás olívaolajjal, mert ezek vonják be legjobban a tészta felszínét. Adhatunk még hozzájuk friss zöldfűszereket, aprított paradicsomot vagy szalonnát.
Sűrű és krémes
A hosszú és széles tésztafajták (pappardelle, fettuccine, linguine, tagliatelle) krémes szószokkal a legfinomabbak. A különösen széles fajtákat, például a pappardellét párosítsuk húsos szószokkal, a vékonyabbakat inkább könnyebbekkel vagy halakkal, tenger gyümölcseivel. Röviden, minél szélesebb a tészta, legyen annál sűrűbb a szósz hozzá.
Tartalmas
A csöves formájú tészták (penne, rigatoni, macaroni) azokkal a szószokkal működnek legjobban, amelyek különösen sűrűek, szilárd zöldség- és húsdarabokban gazdagok. A bordás, hullámos tésztafajták – ezeket a nevükben található „rigate” kifejezésről ismerhetjük fel – még jobban fel tudják szívni a szószokat. Nem csoda, hogy az ilyen fajták ideálisak tésztasaláták készítésére is.
Fazékba velük!
A kis méretű (orzo, stelline, anellini, risoni) tésztákból leveseket, salátákat a legjobb készíteni.
Töltsük meg!
Ne feledkezzünk meg a töltött tésztákról se. A formák és méretek változatosságával csak a lehetséges töltelékek sokfélesége kelhet versenyre. Ilyen tésztafélék a tortellini, ravioli, cappelletti, tölteléknek pedig használhatunk húst, spenótot, zöldfűszereket, sajtot vagy gombát is. Egy kevés vajjal vagy olajjal érdemes tálalni, hogy a töltelék ízét ne nyomjuk el, legvégül pedig még egy kis parmezán vagy grana padano forgács is kerülhet a tetejükre.
Tészta kisokos
A tészta neve vagy annak végződése ad információt arról, hogy milyen formával van dolgunk:
-elle: széles tészta, pl.: pappardelle
-ette: keskeny vagy kis tészta, pl.: lasagnette
-ine/-ini: kis tészta, pl.: spaghettini vagy tortellini
-oni: nagy tészta, pl.: canneloni, tortelloni
rigate: hullámos tészta, pl.: pipe rigate
lisce: sima tészta, pl.: penne lisce
Így lesz tökéletes a tésztánk
1.A vizet csak akkor sózzuk meg, amikor már forrásban van, majd ezután tegyük bele a tésztát.
2.A vízbe ne tegyünk olajat, mert nem fog hozzátapadni a szósz a tésztához.
3.Ne öblítsük le hideg vízzel a kész tésztát, csak öntsük le a vizet, majd tegyük rögtön a szószba. Hagyjuk benne legalább egy percre tálalás előtt, hogy felvegye a szósz egy részét.
Forrás: Frisch Gekocht