Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Tápanyagok, amelyekre szükségünk van

Talán még nem is hallottunk mindegyikről
2016. October 27.

Itt az ideje, hogy megismerkedjünk velük.

1. Glukozinolát

A keresztes virágú zöldségekben található, kéntartalmú vegyület. Ettől van erős illata és kesernyés íze a zöldségeknek. Fogyasztásával csökkenthetjük a tüdő- és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Megtalálható a kelbimbóban, a mustár zöldjében, a fehérrépában, a káposztában és a kelkáposztában. Nyersen vagy párolva fogyasszuk őket.

2. Kolin

Segíti a máj, az izmok és az agy működését, javítja az anyagcserét. Hiánya az izmok és a máj roncsolódásához vezethet. A szervezet nem tudja elegendő mennyiségben előállítani, ezért élelmiszerrel kell bevinnünk a szervezetbe. Hogy hozájussunk, együnk sok tojást, csirkét, rákot, lazacot, tőkehalat, mandulát és pisztáciát.

3. Pantoténsav (B5 vitamin)

A táplálkozási játék fontos szereplője. Mint az összes többi B vitamin is, segít a táplálékot energiává alakítani, de fontos szerepe van a vörösvérsejtek, a szexuális és a stressz hormonok termelésében. Legfontosabb forrásai: kukorica, karfiol, brokkoli, paradicsom, avokádó, banán, lencse. Minél kevésbé feldolgozott formában fogyasszuk őket, mert a B5 vitamin tartalom a főzés során csökken.

4. Molibdenum

Ez egy olyan anyag, ami még a periódusos rendszerben is szerepel, és szinte a Föld összes élőlényében megtalálható. Legtöbbünk éppen eleget fogyaszt belőle anélkül, hogy különösebben odafigyelnénk rá. Rendkívül fontos szerepe van a méregtelenítésben. Megtalálható hüvelyesekben, gabonákban, diófélékben.

5. Króm

Nagyon sok mindenben van króm, az amerikaiak 90%-a mégsem fogyaszt belőle eleget. Pedig nem kell belőle sok. Csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, mert hatékonyabbá teszi az inzulin működését a szervezetben. Források: brokkoli, teljes kiőrlésű gabonák, sovány húsok, sajt, gomba, zab, spárga, sörélesztő.

6. Fenilanin

Alapvetően szükséges aminosav, amely segít a fehérjeképződésben, és az agy számára fontos vegyületek kialakulásában mint pl. az epinephrin. Segíthet megelőzni a depressziót, a pigment hiányt és a Parkinson kórt. Legfőbb forrásai: sertés, csirke, marha, halak, tej, tojás, sajt, szója, diófélék.

7. Lignán

Ez a növényi összetevő nagyon sokat segíthet az emberi szervezetben. Egyes kutatások szerint csökkenti a hormonokkal összefüggésben kialakuló rákbetegségek kialakulásának kockázatát. Kutatók szerint a csontritkulás kialakulásának megelőzősében is segíthet, de ez még nem bizonyított. Forrásai: lenmag, szezámmag, fodroskel, brokkoli, őszibarack.

8. Karotin

Ettől kapják a zöldségek a gyönyörű vörös, sárga és narancssárga színűket. Segít a szemnek megbirkózni a telefonok és a laptopok által kibocsátott kék színű fénnyel. Ha eleget fogyasztunk belőle, a szemünk is később fog elromlani. Legfőbb forrásai: sütőtök, kelkáposzta, kukorica, répa.

9. Q10 koenzim

Csökkenti a szabadgyökök által okozott károsodásokat. Kutatások szerint az antioxidánsok segítenek a szívbetegségek megelőzésében. Legfontosabb forrásai:olajos halak, máj, teljes kiőrlésű gabonák.

10. Mangán

Nem összekeverendő a magnéziummal. A mangán a teljes szervezet működéséhez szükséges. Fontos szerepe van a szénhidrát-anyagcserében, az aminosavak kialakulásában, a csontnövekedésben. Vigyázni kell vele, mert nagy mennyiségben mérgező lehet. A sebgyógyulást is segíti. Források: ananász, hüvelyesek, diófélék, spenót.

11. L-karnitin

Segíti a szervezetet abban, hogy a zsírból energiát állítson elő. Abban is segít, hogy ne boruljunk csukott szemmel a számítógépünkre délután az irodában. Az egészséges szervezet előállít kellő mennyiséget, de előfordulhatnak olyan betegségek, amelyek csökkenthetik a szintjét. Források? vörös húsok, tejtermékek, hal, csirke, búza, spárga,avokádó, mogyoróvaj.

12. Liposav

A liposav egyaránt oldódik zsírban és vízben, ezért az egész testben hatékonyan harcol a szabad gyökök ellen. Segít csökkenteni a vércukor szintet, ezért nagyon fontos cukorbetegek számára. Csökkenti az idegi eredetű fájdalmak erősségét. Forrásai: vörös húsok, brokkoli, sörélesztő, spenót.

13. Kloforil

Ettől szép zöldek a növények. Segít csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát, és már 50 éve használják a sebgyógyulás gyorsítására. Megtalálható a spenótban, a petrezselyemben, a póréhagymában és a rukkolában.

14. Szelén

A szelén nagyon fontos a pajzsmirigy és a teljes immunrendszer megfelelő működéséhez. Általában eleget fogyasztunk belőle, de a dohányzás, az alkoholfogyasztás, és pl. a Chrohn betegég csökkentheti a szervezet szelén szintjét. Források: paradió, tonhal, szardínia, sonka, túró, barna rizs, zabkása, joghurt.

15. Riboflavin B2 vitamin

Fontos szerepe van a növekedésben, a vörösvérsejtek kialakulásában, segít megelőzni a migrént, a magas vérnyomást is. Források: tej, mandula, tojás, darált marhahús, spenót, lazac, spárga, cheddar sajt.

16. Rezveratrol

Segít a rákbetegségek megelőzésében, az agyi frissesség megőrzésében, és egyes kutatások szerint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára is hasznos lehet, mert növeli az inzulin érzékenységet. Források: piros szőlő, földimogyoró, fekete csokoládé, áfonya.

17. Flavonidok

A flavonidok csoportjába sok, növényi eredetű hatóanyag tartozik. Kutatások szerint segít a szívbetegségek, a stroke, s a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzésében. Legfőbb források: tea, citrusfélék, vörös bor, bogyós gyümölcsök, hüvelyesek.

18. Biotin

Lehet, hogy már hallottunk a biotinról. De azt is tudjuk, hogy H vitaminnak is nevezik, és hogy a B vitaminok komplex családjába tartozik? Erősíti a hajat, és serkenti a növekedését. Hiánya akár neurológiai problémákhoz is vezethet. Egyes források szerint hasznos lehet szklerózis multiplex kezelésében is, és a 2-es típusú cukorbetegség korai szakaszában. Legfontosabb forrása: élesztő, máj, tojás, sertéshús, lazac,sajt,avokádó, eper.

 

Forrás:www.delish.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!