Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Szuper családi program hétvégére: készítsünk ehető a gyurmát a gyerekekkel!

2020. May 9.

Köztudott, hogy a gyerekek szeretnek mindent a szájukba venni, és ez alól a gyurma sem kivétel. Mi lenne, ha inkább mi készítenénk nekik ehető gyurmát? Ha már úgyis a szájukba kerül, legalább legyen garantáltan fogyasztható és gyerekbarát. Többféle ehető gyurma receptje ismert, mi most egy olyat mutatunk, amely pillecukorból gyárt klassz, „nyúlós” állagú gyurmát. Más receptekkel is próbálkozhatunk persze, arra viszont figyeljünk, hogy az összetevők közt ne szerepeljen liszt, azt ugyanis nem tanácsos nyersen elfogyasztani. Az ehető gyurmánkat be is színezhetjük a szivárvány bármely színére, sőt még érdekesebb színű és állagú lehet a massza, ha például (nálunk is kapható) ehető glittert dolgozunk bele. Amint elkészült a „tészta”, már formázható is, indulhat a közös kreatív játék!

Hozzávalók (3 különböző színű adaghoz):

18 db nagy pillecukor

3 teáskanál kókuszolaj

tetszőleges színű ételszínezékek

9-10 evőkanál kukoricakeményítő

Elkészítés:

1.3 mikrózható tálka mindegyikébe tegyünk 6-6 pillecukrot és 1-1 teáskanál kókuszolajat. Egyesével mikrózzuk meg az edényeket a legmagasabb fokozaton, egészen addig, amíg a pillecukrok kissé megolvadnak, felpuffadnak. Ez kb. 30 másodperc. (Ha csak egyféle színt szeretnénk készíteni, természetesen az egész adagot megmikrózhatjuk egyben, egy nagy tálban.)

2.Adjunk pár csepp tetszőleges ételszínezéket mindegyik tálka tartalmához, és alaposan keverjük össze.

3.Minden tálhoz adjunk 3-3 evőkanál kukoricakeményítőt, és keverjük addig, amíg sűrű állagú „tésztát” nem kapunk.

4.Óvatosan tegyük át a gyurmákat a konyhapultra vagy egy nagy gyúródeszkára. Vigyázzunk, még forró lehet! Gyúrjuk át kézzel, ha szükséges (azaz még ragad a massza), adjunk hozzá további kukoricakeményítőt.

5.Az elkészült ehető gyurmánkat tároljuk légmentesen záródó dobozokban, így nem fognak kiszáradni.

Forrás: The Spruce Eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!