Szarvasgomba, egy falat luxus a tányéron
2021. June 13.A szarvasgombát a kaviárral, az osztrigával, valamint a méregdrága pezsgőkkel és borokkal szokás egyszerre emlegetni a luxusélelmiszerek között. Sokan hallottak már róla, kevesebben kóstolták, és még kevesebben tudják, igazából milyen is a minőségi szarvasgomba. Vajon miért övezi ekkora felhajtás, és mi az oka az elképesztően magas árának?
Mi is az a szarvasgomba?
Egy a föld alatt növő gombafajta, amit leggyakrabban fák gyökerei között találhatunk meg párás erdőkben. Mérete egy dió és egy ököl között mozog. Megtalálni nem egyszerű, mivel a felszínen semmi sem utal a jelenlétére. Régen a szarvasgombagyűjtők disznókat tanítottak be a gomba kiszagolására és kiásására. Manapság disznók helyett kutyákkal kutatnak inkább, főleg azért, mert a disznók általában rögtön meg is ették a talált szarvasgombát, a kutya viszont jobban betanítható arra, hogy csak kiássa, de hagyja érintetlenül a zsákmányt.
Nem elég, hogy ritkaságszámba megy, a kiásását követően gyorsan el is veszíti jellegzetes ízét és illatát, ennek köszönheti magas árát, ami bizonyos fajták esetén 1 millió forint/kg felett is lehet. Termesztése szintén ismert, fiatal fák gyökerei közé helyezik a gomba spóráit, és így ültetik el ezeket a fákat. Manapság Franciaország szarvasgomba-termelésének 80%-a már ilyen ültetvényekről származik.
Fajtái
A fekete szarvasgomba elsősorban Délnyugat-Franciaországban terem, a fehér pedig Olaszország Piedmont régiójában, ezek a legkedveltebb fajták.
Hogyan használhatjuk fel?
A szarvasgomba íz- és illatanyagai rendkívül illékonyak, melegítés hatására gyorsan elpárolognak és eltűnnek, ezért magát a szarvasgombát nem szokták hőkezelni, inkább a kész ételek tetejére reszelik. Ahhoz, hogy egyedi íze érvényesülni tudjon, egyszerű ételekkel szokás párosítani. Gyakran adják bor vagy tejszín alapú mártásokhoz is.
Íze és illata nagyon intenzív, ezért elegendő egészen kicsi mennyiségben adni egy-egy ételhez.
Forrás: the spruce Eats