Pirítsd, blansírozd, pácold! Profi tippek zöldségekhez
2020. July 24.Szerencsére azok az idők már rég elmúltak, amikor a zöldséges ételeket némi párolt répával vagy unalmas, csoffadt salátalevelekkel azonosították. Rengeteg lehetőség rejlik ezekben az alapanyagokban, ha pedig a technikára is figyelünk, biztosan finom lesz az eredmény.
Blansírozzuk a fodros kelt, hogy még puhább legyen
A fodros kel igazi vitaminbomba. Nyersen fogyasztva persze nem túl nagy élmény, hőkezelni szükséges. Japánban például rendkívül elterjedt a zöldségek blansírozása, hogy puhább, ízletesebb legyen a végeredmény. A módszer rendkívül egyszerű: először tegyük 3 percre forrásban lévő, majd pedig jeges vízbe a leveleket. A technika nagy előnye, hogy a zöldség nem veszíti el közben a színét és az ízét.
A pirítás felerősíti az ízeket
A sárgarépa, a karfiol és lila káposzta tipikusan olyan zöldségfélék, amelyek összehasonlíthatatlanul finomabbak, ha megpirítjuk egy kicsit. Valamennyi hordoz magában édeskés ízjegyeket, ezek a pirítás hatására részben felerősödnek, részben pedig megjelenik a kesernyés umami íz is. A kettő kombinációja egyszerűen fenséges.
Cseréljük a burgonyát édesburgonyára
A legtöbb burgonyás recept elkészíthető édesburgonyával is, a sütőben sült steakburgonya éppúgy, mint a rakott krumpli vagy a krumplipüré. Finom és egészséges, fő a változatosság!
Hőkezeljük a zöldségeket marinálás előtt
Sok zöldségféle olyan rostos sejtekből épül fel, amelyekből csak főzés hatására tudjuk előcsalogatni az összes ízt és tápanyagot. Pároljuk, pirítsuk vagy süssük meg a sárgarépát, kelbimbót, padlizsánt és céklát, ezt követően mehetnek is 30 percre a kiszemelt pácba. Hatalmas lesz a különbség!
Az avokádóból nagyszerű szószt készíthetünk
Az avokádóból nemcsak guacamole (avokádókrém) készülhet, hanem nagyszerű kísérő szósz lehet ázsiai ihletésű fogások mellé. Pürésítsük az avokádót korianderrel, egy gerezd fokhagymával, sóval, olívaolajjal – és ha szeretnénk, pár csepp mandulatejjel –, nagyszerű szószt fogunk kapni. Jól illik lazac, barna rizs és tojás mellé. Vagy csak keverjük egyszerűen össze szójaszósszal, hogy intenzív, aromás mártást kapjunk sült húsokhoz.
Forrás: the kitchn