Ötperces pesztó-hummusz jöhet?
Olyan mártogatóst keresel, ami nem szokványos? Ráadásul egészséges finomságra vágysz, aromás összetevőkkel? A pesztó-hummusz izgalmas ízkombinációja tökéletesen passzol a pirított kenyér-falatkákhoz, zöldségekhez és pitához is. Ráadásul nagyjából öt perc elkészíteni a közel-keleti hozzávalókkal, plusz az egekig magasztalt olasz konyhából nem hiányzó bazsalikommal, fokhagymával és fenyőmaggal, melyek összjátéka pedig magáért beszél.
Tipp: Szoktál házi pesztót készíteni? Ha még nem próbáltad, épp itt az ideje!
Az étvágyat gerjesztő krémes előétel keleti részének több száz éves hagyományai vannak: a hummusz nem áll egyébből, mint főtt csicseriborsó, tahini, citromlé és fokhagyma pürésített keverékéből. Eredetileg pitával szolgálták fel, melyet mártogatni és a kerek kenyérkére kenni ugyanúgy lehetett. Manapság már ropogós nyers zöldségcsíkokat is belelógathatunk, ami szintén az egészséges fogyasztás módja.
Ha pesztósítjuk, akkor a nyers bazsalikom leveleket is a robotgépbe dobhatjuk, de szárított fűszerrel ezúttal nem érdemes próbálkozni. Ha még inkább zöldítenénk a színt, akkor egy marék spenótot adjunk a masszához. Nem szentségtörés az előre elkészített bolti pesztót használni. Ha vegán változatban gondolkodunk, akkor a parmezánsajtot tartalmazó, üveges pesztót inkább hanyagoljuk. Ha a tejtermék íze hiányozna, akkor egy kis sörélesztőt alkalmazhatunk ezt pótolni. A gluténmentes verziónál a krémmel nincs is gond, ám a pékáru helyett zöldségcsík vagy a kukoricából készült tortilla chips lesz a nyerő mártogatni való.
Csicseriborsóból teljesen jó a konzerv is – akkor nem kell magunknak főzőcskézni. Lágy, könnyen krémesíthető, és a héjával sem vacakolunk. A tahini pasztát ha máshol nem, akkor egy ázsiai élelmiszerüzletből biztosan be tudjuk szerezni: valahol a mogyoróvaj környékén keresgéljük ezt a főleg szezámmag-őrleményt tartalmazó masszát. A fenyőmag is ismert hozzávaló, de ha épp nincs kéznél, akkor erdei mogyoróval simán helyettesíthetjük. Akinek a csicseriborsó nem jön be, az főtt vajbabban, fekete teknősbabban, éretlen szójababban vagy gyöngypaszulyban is gondolkodhat. A különböző alapanyagoktól függően módosul az íz és az állag is, de egészséges és finom krém készülhet mindegyik hüvelyesből.
Légmentesen záródó dobozban, a hűtőben akár öt napig is eltarthatjuk a végeredményt. Ha kínálásra kerül sor, akkor pár szem fenyőmaggal szórjuk meg a tálat, és hintsünk a felületére egy kis olívaolajat is. Ha lefagyasztanánk belőle, az is megoldható – de 2-3 hónapnál többet ne rakosgassuk. Elővételkor egy estén át hagyjuk kiengedni, és ami levet eresztett, azt jól keverjük el a massza többi részével.
Ez is érdekelhet:
Perzsa
Forrás: houseofnasheats.com