Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Julie Méchali

Öt plusz egy, az egészséges táplálkozást segítő zöldség- és gyümölcsrecept, amit gyermeked imádni fog

2019. August 29.

Hazánkban leginkább a gyermekes családok fogyasztanak kevés zöldséget és gyümölcsöt – derült ki 2016-os Gfk-kutatásból. Az Európai Friss Kalandok nevű, zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő kampány második, 2019-es éve a zöldség- és gyümölcsfogyasztás közös élményére, a családokon belüli generációk közös zöldség- és gyümölcsfogyasztásának fontosságára helyezi a hangsúlyt. Az egészséges étkezés a gyermekek esetében is a kiegyensúlyozott táplálkozás alapja, ezért a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását minél fiatalabb korban, játékos módon kell belecsempészni az életükbe. Íme öt, az egészséges táplálkozást segítő recept, amely után a gyerekek mind a tíz ujjukat meg fogják nyalni.

Tavaly indult el a hároméves Európai Friss Kalandok kampány, amely a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Interfel francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet szervezésében valósul meg. A program célja, hogy felhívja a családok, gyermekek figyelmét a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára. A kampány aktualitása vitathatatlan, hiszen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatásai is igazolják, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása fontos szerepet játszik a gyermekek fejlődésében, az egészségügyi állapotuk javításában és fenntartásában. A nemzetközi trendekhez hasonlóan Magyarországon is folyamatosan csökken ezen termékek fogyasztása. A programhoz készült 2016-os Gfk-kutatás szerint a magyarok fejenként csak napi 262 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, amellyel az Európai Unióban az utolsók között vagyunk, a rossz étkezési szokások pedig komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A problémát a TÉT Platform 11-18 évesek körében végzett kutatása is alátámasztotta, miszerint minden negyedik gyerek túlsúlyos vagy elhízott ebben a korosztályban.

A legtöbb szülő azt tapasztalja, hogy gyermeke grimaszokat vág, amikor eljön a zöldség- és gyümölcsevés ideje. Annak érdekében, hogy a gyermekek örömmel lássanak neki az egészséges finomságoknak, tegyük változatossá az ételek állagát, a színeit és az ízeit, hogy az egészséges étel elfogyasztása vidám és játékos legyen. A zöldségek és gyümölcsök egy tányéron belüli variálásán túl kísérletezhetünk az elkészítésük módjával is: nyersen vagy főve, párolva, pirítva, sütőben vagy serpenyőben sütve, bundában, salátaként, sajttal sütve, piteként. A gyermekek számára az ideális tányér hat különböző színt tartalmaz (szemben a felnőttekkel, akiknél hármat). Szerencsére a rendelkezésünkre álló sokféle zöldség és gyümölcs lehetővé teszi, hogy kiegyensúlyozott, ugyanakkor ínycsiklandó menüt állítsunk össze.

Az Európai Friss Kalandok program szakértői 5 különleges receptet is összeállítottak, amelyek elkészítése után gyermeke mind a tíz ujját megfogja nyalni:

 

1. Színes, mini zöldségfazék


Mossuk meg és vágjuk apró darabokra az uborkát és a hagymát. Turmixoljuk össze a mentalevéllel, a citrommal, a kenyérrel, az olívaolajjal, a sóval és a borssal. Az elkészített turmixot tegyük hűtőbe. Ezt követően vágjuk le a paradicsom tetejét és kiskanállal óvatosan szedjük ki a magos belsejét. Töltsük meg a paradicsomokat az uborkás turmixszal, és nincs is más hátra, mint a tálalás. (Recept forrása: Annelyse Chardon; Fotó: Julie Méchali; Copyright: © Julie Mechali/Interfel/NAK; www.frutti-veggi.hu<http://www.frutti-veggi.hu>)

 

2.   Szélrózsa


Egy mély tálban keverjünk össze joghurtot vaníliás cukorral. Kenjük meg a görögdinnye-szeletet a joghurtos krémmel. Majd mossuk meg a gyümölcsöket. Szedjük le a szamóca szárát, vágjuk félbe és távolítsuk el a kajszi és a nektarin magját, majd vágjuk fel ízlés szerint (kockára, vékony szeletekre, negyedekre). Rendezzük el szépen a gyümölcsöket a joghurtos krémen, és már tálalhatjuk is. (Recept forrása: Annelyse Chardon; Fotó: Julie Méchali; Copyright: © Julie Mechali/Interfel/NAK; www.frutti-veggi.hu<http://www.frutti-veggi.hu>)

 

3. Kristályvirágok


Hámozzuk meg az almákat és a körtéket. Vágjuk a gyümölcsöket négyfelé, vágjuk ki a magházukat, majd aprítsuk fel a gyümölcsöket vékony szeletekre. Hámozzuk meg a narancsot, majd vágjuk fel karikákra. Olvasszuk meg vajat 5 dkg porcukorral együtt egy nagyobb lábosban. Adjuk hozzá a felszeletelt gyümölcsöket és közepes lángon, időnként megkevergetve hagyjuk főni 10 percig. Majd a gyümölcsöket tegyük egy tányérra és hagyjuk kihűlni. Eközben melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. A tésztát vágjuk négy egyenlő részre, majd a negyed körcikkek mindkét szélén vágjunk be három párhuzamos csíkot. Tegyük az elkészített almás-körtés-narancsos tölteléket a négy körcikk közepére. Ezt követően a csíkokat fektessük keresztbe egymásra, a végüket jól lenyomkodva a körcikk íves szélén. Helyezzük el a kristályvirágokat egy sütőpapírral letakart tepsin. Majd konyhai ecset segítségével kenjük meg a sütemények tetejét felvert tojássárgájával és szórjuk meg porcukorral. A sütéshez a kristályvirágokat 20 percre tegyük be az előmelegített sütőbe. (Recept forrása: Annelyse Chardon; Fotó: Julie Méchali; Copyright: © Julie Mechali/Interfel/NAK; www.frutti-veggi.hu<http://www.frutti-veggi.hu>)

 

4. Sárkánytojás


Vágjuk le a póréhagyma gyökerét és fejtsük le a külső, zöld leveleket, majd hosszában vágjuk őket ketté és mossuk meg. Tegyük a póréleveleket forrásban lévő sós vízbe, és körülbelül 10 percig szintén forrásban lévő vízben főzzük meg a tojásokat. Hagyjuk a póréleveleket 10 percig főni, majd vegyük ki a vízből és csöpögtessük le. Hámozzuk meg a céklát és vágjuk fel vékony szeletekre, majd tegyük egy lábasba az almaborecettel, a cukorral és egy csipet sóval, majd öntsük fel 2,5 dl vízzel. Kis lángon, forrásban lévő vízben főzzük puhára. Óvatosan törjük meg a főtt tojások héját, de csak annyira, hogy kissé megrepedjenek. A tojások megszínezéséhez tegyük a megrepesztett héjú tojásokat a cékla főzőlevébe úgy, hogy a lé ellepje azokat. Vegyük le a forró céklalevet a tűzről és hagyjuk a tojásokat a céklalében kihűlni. A tálaláshoz vegyük le a tojások héját. A főtt pórélevelekből körbetekerve készítsünk 4 kis fészket. Ültessünk minden fészek közepébe egy-egy tojást és tegyünk a fészkek közé céklaszeleteket. Locsoljuk meg az olívaolaj, a só és a bors összekeverésével készült öntettel. (Recept forrása: Annelyse Chardon; Fotó: Julie Méchali; Copyright: © Julie Mechali/Interfel/NAK; www.frutti-veggi.hu<http://www.frutti-veggi.hu>)

 

5. Eper salsa szósz

Vágjuk fel a hagymát kis kockákra a paprikával együtt. Öblítsük le az epreket, csumázzuk ki és vágjuk fel kis kockára. Tegyük egy salátástálba, majd adjunk hozzá a hagymát, a paprikát, a citrom kipréselt levét, a sót, a cukrot, a balzsamecetet és az olajat. Szedjük le a koriander leveleit és ollóval vágjuk apróra a salátástál felett. Keverjük össze az egészet, és hagyjuk állni legalább 1 óráig a hűtőben. (Recept forrása: Annelyse Chardon; Fotó: Julie Méchali; Copyright: © Julie Mechali/Interfel/NAK; www.frutti-veggi.hu<http://www.frutti-veggi.hu>)

 

+1. Zöldség- és gyümölcssaslik
Végezetül egy nagyon egyszerű, pár perc alatt könnyen elkészíthető receptet javaslunk, amellyel az érdeklődők az Európai Friss Kalandok – Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe programsorozat keretében idén júniusban a Gyerek Szigeten is találkozhattak. Mossuk meg és hámozzuk meg a kiválasztott zöldségeket és gyümölcsöket. Vágjuk fel apró darabokra, majd tűzzük fel őket egy hurkapálcára, és már kész is van a frissítő zöldség- és gyümölcssaslik.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!