Nagyon leveses vagy? Tudományos magyarázat is van rá!
Van, aki az élete mérföldköveit is levesekhez képes kötni – a menzás paradicsomleves betűtésztával, a nagyi vasárnapi ebéd-indítója, a rohanós poharas forró ételek, vagy a gyógyító erőleves, amitől a covidból talpra álltunk – a szánkban van az íze mindnek.
Ősszel pedig leveses lesz boldog-boldogtalan – a Google Trends szerint tömegesen keresnek rá ezekre a receptekre, amint beköszönt a szeptember. Az angol #soupseason hashtag is az egekbe ugrik ilyentájt, de a TikTok sem marad ki a jóból: profi séfek és háziasszonyok kedvencei árasztják el a netet. Persze maga a leves – mint műfaj – meglehetősen egyszerű. Úgy kezdődik, hogy pár feldarabolt hozzávalót dobunk fel rotyogni egy fazékban; még a konyhai kezdők számára is kedvező ez a formula. Aki diétázik, még annak is viszonylag könnyen beilleszthető az étrendjébe ez a folyékony finomság, és több kultúra vagy közösség is kitermelte már a maga kedvencét: a gulyás, a pozole, a mofongo vagy a pho – mind-mind ikonikus táplálékok. A hideg időkben jól esik ez az állag és a melegség – azon túl, hogy nyugtatja a torkot, egy csomó hozzávalója kimondottan immunerősítőnek is számít. A több órán át főzött csirke-, marha- vagy haldarabokból pedig cinket, kalciumot, foszfort és magnéziumot tudunk felhörpinteni. A hozzáadott zöldségekben rejlő jóságokról nem is beszélve!
Ha épp nincs időnk vagy kedvünk a tűzhelynél bíbelődni, akkor futárral is minőségi leveseket hozathatunk, ám előrelátóan több napra is lefőzhetünk egy nagy adagot. Bizonyos főzetek ízei van, hogy eleve másnapra érnek össze – például a sütőtök krémleves is lehet ilyen – aztán pedig különböző kiegészítők jóvoltából teljesen más aromákkal is elláthatunk egy-egy tál levest. A csípős paprika, tejszín, sajt vagy kruton mind-mind más ízvilágot teremt. Ha hosszabb távra tervezünk, akkor a fagyasztás is elég jó opció – egy jó állagú, komplett ebéd vagy vacsora kijön, ha előveszünk egy porciót belőle.
Perzsa
Forrás: delish.com