Mit készítsünk quinoából?
2020. May 11.Ha gluténmentes „gabonafélét”, egészen pontosan álgabonát keresünk, az egyik legjobb választás a quinoa. Laktató, egészséges, és semmivel sem bonyolultabb elkészíteni, mint mondjuk a rizst. Szuperélelmiszer a javából, ezt pedig a benne található fehérjéknek köszönheti. Tartalmazza ugyanis a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz szükséges mind a 9 aminosavat – ez a tulajdonság pedig nagyon ritka növényekben, inkább a húsokra jellemző. Egyszóval: finom, tápláló, vegetáriánus és vegán életmód esetén pedig szinte pótolhatatlan. Lássuk, mi mindent készíthetünk belőle!
Leves
Kezdjük rögtön egy kevésbé megszokott felhasználási móddal! Ha azt mondjuk, zöldségleves főtt rizzsel felturbózva, akkor senki sem fog meglepődni. De miért ne lehetne egy tartalmas, szezonális zöldségekből készülő, minestrone jellegű leves levesbetéte a quinoa? Akár könnyű vacsorának is beillik.
Hideg és meleg saláta
Gabonából és álgabonából laktató salátákat keverhetünk. A híres tabbouleh is elkészíthető quinoából – hasonlóan sok-sok petrezselyemmel –, illetve nyers, főtt és sült zöldségek, hús vagy akár gyümölcsök is tehetők egy-egy quinoa alapú salátába. A meleg saláták egytálételnek is beillenek.
Töltelék
Jön a nyár, és vele együtt elérkezik a töltött zöldségek időszaka. A töltelék lehet darált húsos vagy paradicsomos, ajváros, tehetjük padlizsánba, nyári tökbe, paprikába, nagy fejű csiperkegombába (portobello gomba) vagy cukkinibe. Nemcsak zöldségekben gondolkozhatunk, hanem akár tortillába is tekerhetjük.
Köret
Ne felejtsük el a klasszikus köreteket se! Pici sóval, borssal, fokhagymával egyszerű, de nagyszerű köret válhat a quinoából, kínálhatjuk húsok, grillsajtok mellé, sőt szaftos-ragus ételekhez is.
Fasírt
A főtt quinoa a rizshez hasonlóan összedolgozható fasírttá, nagyon finom például a tonhalas verzió. Vega burgerekbe is tehető húspogácsa helyett.
Kása
És a végére egy érdekesség: quinoából édes kása is lehet, készíthetjük csokival, vaníliával, bogyós gyümölcsökkel, mintha csak zabkását főznénk.