Mit jelent a passeggiata?
Tanuljuk meg az olaszoktól, mit kell tenni étkezés után.
Érdemes a tészta, pizza, paradicsomszósz és húsgolyó gasztrosztereotípiák népéhez fordulni tanácsért, ha fogyásról van szó. Lopjuk el egyik szokásukat, a rövid, kellemes sétát, vagyis a passeggiata-t. Az olaszok pusztán élvezetből teszik ezt naponta többször is, általában étkezések után.
Nem csak a napfény és a friss levegő simogatja az arcunkat, de a dekáktól való búcsúzást is elősegíti. A Prevention új könyve (The Fat Cell Solution) szerint a passeggiata szokássá tétele remek táptalajt biztosít a fogyásnak. A Diabetes Care folyóirat egyik tanulmányában idős, cukorbeteg embereket kértek meg arra, hogy étkezés után tegyenek egy 15 perces sétát (összesen napi 3 alkalommal).
A kutatók megállapították, hogy ez segíti szabályozni a vércukorszintet a következő 24 órára.
Három 15 perces séta ugyan annyira hatékony, mint egy hosszabb, 45 perces verzió. Nem mellesleg, így felállunk a fotelből, kimegyünk a természetbe, ezáltal pedig csökkenhet a stressz. Emellett más előnyöket is learathatunk: a gyengéd fizikai aktivitás és a sötétedés előtti fény újrakalibrálja a szervezetet, így jobban alszunk. Egyszerű módja az emésztés és az anyagcsere támogatásának, az inzulin növekedésének elkerülésének – anélkül, hogy úgy éreznénk, edzünk.
Ha alapból rendszeresen sportolunk, használjuk ezeket a sétákat bemelegítésként.
Ne csüccsenjünk be a TV elé ebéd után, hanem irány a friss levegő! Vágjunk bele ebbe a könnyű, stresszmentesítő elfoglaltságba.
forrás: womenshealthmag.com