Milyen hagymát mire?
Szerintem tök jó, hogy ennyiféle hagyma van, mert így van változatosság, hiszen mindegyik másra igazán jó, és mindegyik egy önálló személyiség (mondjuk), és más-más tulajdonsága kiemelkedő. Most nézzük meg a három fő hagymát, mert a kezdő szakácsokat ezek is össze tudják zavarni. De most rendet teszünk!
Itt van például a ma már egyre közismertebb fehér hagyma, ami talán kicsit nagyobb az általunk megszokott vörösnél, de a mérete ellenére sokkal enyhébb, és édesebb. Ezért őt célszerűbb inkább nyersen enni, mert nem annyira erős, de érdemes számolni azzal, hogy az íze sem olyan erőteljes. És még enyhébbé tehetjük, ha egy órát vízben áztatjuk. Nekem egyébként a fehér a kedvencem, előre mondom, főzésre is szívesen használom, mert nem lesz keserű, és sokszor jobban jön ez az enyhe íz, mint a vörös hagyma tolakodó, erős aromája.
Bizonyos tekintetben a lila hagyma a középút, legnagyobb erőssége a cukortartalma, ami rendkívül magas, és ezért jó alany savanyításra és egyébként, így nyár végén, grillezésre is, mert szépen és gyorsan karamellizálódik, a belseje pedig nem szottyos, hanem inkább lekvárszerű lesz. És ha már lekvár: szerintem lila hagymából lehet a legjobb lekvárt készíteni, kevés balzsamecettel, és kakukkfűvel – ez is a magas cukortartalomnak köszönhető. És persze ne feledkezzünk el arról, hogy a lila hagymát még a színe miatt is szeretjük, mert olyat tud, amit semelyik másik hagyma: lila, ami gyönyörű szín, és ettől gyönyörű lesz az étel is.
Elérkeztünk a vöröshagymához: nem ajánlom nyersen, mert sírás lesz a vége, persze van aki ezt a nagyon erős, nagyon magas kéntartalmú ízt szereti, de azért ez mégis inkább főzve az igazi. Mint minden hagymánál, a cukortartalom ennél sem alacsony, de a többihez képest azért kevesebb található benne, viszont az íze főzve verhetetlen, és ha hagymát karamellizálunk, akkor ez adja a legízletesebb végeredményt. A magyaros konyha is ezt a fajtát használja leginkább, pont azért, mert ez a legízesebb.
Tehát összefoglalva: a fehér hagyma nyersen, a lila savanyítva és nyersen, a vörös főzve, vagy karamellizálva az igazi. Ettől függetlenül használj, amit te szeretsz, és ahogy te szereted, mert a főzés mindig arról is szól, hogy hogyan tudod a saját ízeidet kialakítani. Te melyiket használod a leggyakrabban?