Miért esznek olyan sokan savanyú káposztát és sertéshúst az új esztendő első napján?
2020. January 1.A disznó szerencsét hoz. Pont. Mi pedig szeretjük ezeket az ártalmatlan babonákat, és rendre el is készítjük a jobbnál jobb sertéshúsos ételeket. De vajon mi ennek a népi babonának az alapja?
Malacunk van!
A malac miközben túrja a földet, előre halad. Nem is hinnénk, de ez az egyszerű művelet kettős jelentéssel bír: malacunk egyrészt kitúrja a szerencsénket, másrészt pedig haladási iránya megegyezik azzal, amit nekünk is követnünk kell az új évben – csak előre, pozitívan. Hasonló okból viszont egyáltalán nem szerencsés csirkét – kapirgálás közben hátrafelé halad – vagy oldalazva közlekedő rákféléket fogyasztani. Sőt halat sem, nehogy elússzon a szerencsénk.
A malac további szerencsés tulajdonsága – legalábbis ebből a szempontból –, hogy igencsak zsíros, a zsír pedig a gazdagság szimbóluma. Végezetül pedig ne felejtsük el, hogy a kerek ételek is meghozhatják a szerencsét és a gazdagságot, hiszen a kerek forma a pénzérmékre emlékeztet. A malac pedig számos módon elkészítve kerekded, mondjuk kolbászként.
Káposzta – de miért pont savanyú?
Mert finom és egészséges. Rendben, ezt eddig is tudtuk, ahogy azt is, hogy remekül kiegészíti az ízletes malaclakomát. De hogy jön ehhez a babona? Habár a savanyú káposztát levelenként vagy gyalulva fogyasztjuk, a növény alapvetően kerek formája a fent leírt okokból ugyancsak hozzásegíthet minket ahhoz, hogy pénz álljon a házhoz. És azt is tegyük hozzá, hogy sok nemzeti bankjegy zöld, akár a káposzta.
Forrás: Reader’s Digest