Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Miért érdemes vásárolni konyhai robotgépeket?

2021. May 25.

A konyhai robotgépek számos funkciót tartalmaznak a közös élelmiszer-előkészítési feladatok kezelésére – a felaprítástól, szeleteléstől, reszeléstől és pürésítésig a dagasztásig, keverésig és habverésig.

Mindezek mellett a robotgépeket már nem csak a háziasszonyok és éttermek használják, egyre több férfi szeret a konyhában szorgoskodni, kísérletezni, sőt a fiatalabb generáció is kezdi felfedezni a főzés rejtelmeit, ezáltal használni ezeket az okos kis berendezéseket. Hasznos konyhai eszközök, mivel jelentősen lecsökkentik a konyhában töltött időt, gyorsítják a munkafolyamatokat.

Cikkünkben igyekszünk – két típus segítségével – hozzájárulni a döntéshez, hogy milyen konyhai robotgépet célszerű beszerezni.

Sokoldalú segítség a konyhában

Ha szeretjük a friss zöldségeket, gyümölcsöket, bátran nyúlunk új alapanyagokhoz és kellő kreativitással rendelkezünk, egy konyhai robotgép másodpercek alatt meggyorsíthatja az ételek elkészítését. Az alábbiakban felsoroljuk az előnyöket és hátrányokat:

– Számos főzési és sütési előkészítési feladatot képesek kezelni

– Gyorsan aprítható, szeletelhető vagy turmixolható az étel

– Energiahatékony működés

– Kis helyen jól elférnek

Hátrányok:

– Egyes modellek a többfunkciós működés miatt drágábbak

– Vannak olyan termékek, amelyek tisztítása vagy karbantartása időigényes

Ahogy láttuk a konyhai robotgépek negatívumai elenyészőek.

Mire jó az aprítógép?

Az aprító éles pengéje lehetővé teszi, hogy nagyon hatékonyan tudjon dolgozni, és praktikus a mindennapi rutinfeladatokhoz a konyhában. Hasznos például néhány összetevő gyors feldarabolásához salátának vagy egy gyors desszerthez (pl. hagyma, avokádó, gyümölcs vagy dió). Legtöbbjük – pl.: Tefal, Bosch vagy Blaupunkt – még mosogatógépben is tisztítható. Márkától függetlenül 10 és 16 ezer forint közötti áron beszerezhetőek és tartósságuknak köszönhetően sokáig élvezhetjük a segítségüket. További előny, hogy egyes termékek biztonsági kialakítással kerülnek forgalomba, mivel az erős motorjuk 500-800 Watt teljesítménnyel rendelkezik. A balesetek elkerülése érdekében olyan érzékelőkkel van felszerelve, amik segítik a biztonságos működést. Például, ha nincs rendesen lezárva a gép, nem fog működni. Egyes típusoknál még hangjelzés is figyelmeztet a helyes alkalmazásra.

Turmixgép: a sokoldalú konyhai robotgép

 

A konyhai robotgépek jellemzője, hogy multifunkcionálisan használhatjuk őket, míg a turmixgépet leginkább csak folyékony ételek készítésére tudjuk igénybe venni. Ugyanakkor többféle módon készíthető vele akár egy jó hűsítő ital vagy gyümölcsturmix, illetve krémleves. Árak tekintetében leginkább a márka határozza meg, hogy milyen drága az adott termék.

Van olyan gép, amelyikhez műanyagból készült palack is tartozik, megőrizve az italok frissességét, így el tudjuk vinni magunkkal munkába vagy családi programokhoz. Ezek a gépek szintén jól karbantarthatók, és berakhatjuk őket a mosogatógépbe. Némelyik turmixgép ütés- és törésálló védelemmel kerül forgalomba, az alján a stabilitásról a masszív tapadókorongok gondoskodnak.

Az említett konyhai robotgépek a helytakarékosságot tekintve jók, a konyhapult egy kis szegletében is praktikusan elhelyezhetőek. Hatékonyságuknak köszönhetően több időnk marad a főzésre vagy egyéb konyhai tevékenységre. Napjainkban egyre jobban kiemelt figyelmet kap az egészségtudatos életmód, amelynek alapja, hogy amit csak tudunk, mi magunk készítsük el, elkerülve a készételeket. Ezzel csak annyi a gond, hogy rohanunk mindenhova és kevés az időnk. Szerencsére a kereskedelmi televíziók főzős vetélkedői több embert arra ösztönöznek, hogy otthon is új ételek elkészítésével próbálkozzanak. Más műsorok pont az ilyen gépek hatékonyságát állítják középpontba, és készítenek velük otthon is fellelhető alapanyagokból gyors, ízletes ételeket.

Az online boltokban pedig ajánlatos jól körülnézni, mert a választék igen széles.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A telefonod a szakácskönyved? Így védd meg főzés közben

A telefonod a szakácskönyved? Így védd meg főzés közben

A receptek legfőbb lelőhelye ma már egyértelműen az internet. De mit tegyünk, hogy megóvjuk a telefonunkat a konyhai balesetektől?
5 dolog, mellyel megkönnyítjük a főzést

5 dolog, mellyel megkönnyítjük a főzést

Praktikus időspóroló tippek

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!