Mi kerül a gyerekek uzsonnás dobozába? Ezeket a káros anyagokat, összetevőket mindenképp felejtsük el!
2019. August 22.A legnagyobb gondosság ellenére is előfordulhat, hogy nem a legmegfelelőbb elemózsia kerül a gyerkőc uzsonnás dobozába. Ha gyerekeknek csomagolunk, böngésszük át még alaposabban a vásárolt élelmiszerek hozzávalóit, illetve vásároljunk biztos forrásból, lehetőleg bio besorolású termékeket.
Ólom
Valószínűleg eszünkbe sem jutna, de bizony ez a veszélyes anyag is bekerülhet a gyerekek menüjébe. Sajnos az ólom nyomai gyümölcslevekben, almában, körtében, sárgarépában és édesburgonyában egyaránt fellelhetőek. Jó hír viszont, hogy léteznek olyan élelmiszerek, amelyek segítenek abban, hogy kevesebb ólom szívódjon fel a szervezetben. Ilyenek a kalciumban gazdag ételek, például a kelfélék, a lazac és a tejtermékek.
Cukor
A gyerekek zöme imádja az édességet. A szülők persze megpróbálhatják korlátozni a cukorfogyasztásukat az édesség arányának csökkentésével, ám rengeteg olyan étel is tartalmazhat hozzáadott cukrot, amelyekről nem is gondolnánk. Érdemes alaposan megnézni az adott termék összetevőit, meglepő lehet például a kedvenc gyümölcsjoghurt cukortartalma.
Telített zsír
Telített zsírok a vörös és feldolgozott húsokban, az olajban sült ételekben, a tejben, sajtban és vajban, valamint a péksüteményekben és a tortákban fordulhatnak elő a legnagyobb mennyiségben. Fogyasztásuk növeli a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát, ezért érdemes mértékletesen fogyasztani ezeket az élelmiszereket.
Kukoricaszirup
Sok élelmiszerben, italban használják édesítőszerként, és sajnos tény, hogy a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup még a hagyományos cukornál is édesebb. Ám mivel olcsó, rengeteg termék tartalmazza.
Mesterséges színezékek
A mesterséges színezőanyagok fogyasztása elméletben biztonságos, de egyes vélemények szerint allergiát, ételérzékenységet, migrént, veserákot és sok egyéb betegséget okozhatnak.
Mesterséges édesítőszerek
Annak ellenére, hogy használatuk igen elterjedt, az alacsony kalóriatartalmú és cukormentes élelmiszereknek számtalan káros egészségügyi hatást tulajdonítanak. Elsősorban emésztőrendszeri panaszok kiváltó okaiként szokták megnevezni a különböző édesítőszereket.
Só
A só természetesen nem káros, de érdemes mértékkel fogyasztani. Számos olyan élelmiszerben is fellelhető, amelyet egyáltalán nem érzünk sósnak. A túl sok só a gyerekeknél magas vérnyomást okozhat, érdemes odafigyelni a rejtett sótartalomra.
Transzzsírok
A transzzsírok minden korcsoport számára egészségügyi kockázatot jelentenek, mivel növelik a koleszterinszintet, és ezzel a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát.
Forrás: Reader’s Digest