Mennyi salátát kell ennünk, hogy fiatalon tartsuk az agyunkat?
A zöldségfogyasztásnak rengeteg előnye van, hiszen sok értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz (fehérjét, vasat, rostot, stb.). Neurology szaklapban nemrég publikált tanulmány rávilágít arra: a rendszeres zöldségfogyasztás az agyunkra is pozitív hatással van.
Napi 1-2 adag leveles zöld elfogyasztása javítja az emlékezőképességet, és az általános kognitív készségeket.
A kutatás során Martha Clare Morris a Rush University Medical Center táplálkozási epidemiológusa és kollégái 960 58 és 99 év közötti alanyt vizsgáltak meg közel 5 év alatt. A résztvevők egy, az étrendjükre vonatkozó kérdőívet töltöttek ki, melyben rákérdeztek arra, milyen gyakorisággal fogyasztanak spenótot, kelkáposztát, salátát.
A csapat további 10 évig figyelte meg az alanyokat, és azt találták, hogy akik nagyobb mennyiségben fogyasztanak leveles zöldeket, azok agyi képességei a kb. 11 évvel fiatalabbak agyi képességeivel voltak egyenértékűek.
Morris és csapata kutatása csupán megfigyelés volt, így semmi konkrétat nem tudnak arról, hogyan hatnak a leveles zöldek az agyra – csak egyfajta összefüggést állapítottak meg eddig. Továbbá a kísérlet során nem tesztelték a fiatalabb korosztályt, sőt, csupán fehérbőrű alanyokkal dolgoztak. Mindennek ellenére Morris állítja, a napi rendszerességű zöldségfogyasztás egy egyszerű ás hatásos módja lehet a memóriavesztés megelőzésére.
forrás: Prevention