Melengető italrecepteket mutatunk hideg téli estékre
2022. January 29.Nincs is jobb, mint egy hideg téli estén finom forró italt kortyolgatni. Adunk pár tippet, jöjjenek a legjobb „szürcsölnivalók”!
Gyógyfőzetek
Egy csészényi vízhez kb. 5 darab friss levél vagy egy 5 cm hosszú ágacska, illetve 2 teáskanálnyi szárított növény vagy 1 teáskanálnyi mag szükséges. Konyharuhán enyhén csapkodjuk meg a növényt, majd tegyük bele a csészébe. Töltsük rá a forráspont alá hűtött vizet. A jótékony, gyógyhatású, a gőzökkel együtt távozó illóolajok megőrzése végett fedjük le a főzetet. Kb. 5 percig hagyjuk állni. Mézzel édesíthetjük.
– A kamillavirág főzete az álomba szenderülést segíti.
– A kapor magjából készített főzet enyhíti a hastáji fájdalmat.
– A citromfű levelének forrázata enyhe hangulatjavító és fejfájáscsökkentő.
– A borsmentalevél teája étkezés után fogyasztva segíti az emésztést.
Kapcsolódó: Emésztésjavító gyógynövényeket ajánl a bükki füvesember
Narancsos házi csokoládé
Hozzávalók (1-2 adaghoz):
3 dl tej
1-2 evőkanál nyírfacukor
5 dkg étcsokoládé
fél narancs reszelt héja
A tejet melegítsük fel, majd adjuk hozzá a cukrot és az étcsokoládét. Addig kevergessük, amíg a cukor és a csokoládé teljesen fel nem oldódik, ekkor reszeljük bele a narancs héját. Öntsük bögrébe, tálaljuk forrón.
Fűszeres bor
Hozzávalók (kb. 1 literhez):
5 evőkanál nyírfacukor
10 szem kardamommag
10 szem szegfűszeg
2 kis rúd fahéj
darabka gyömbér egészben
7 dl vörösbor
1 dl ribiszkeszörp
3 deci vízben a nyírfacukrot a fűszerekkel lassú tűzön, fedő alatt, kb. 30 percig főzzük, majd lehűtjük és leszűrjük. A vörösbort és a szörpöt beleöntjük, majd éppen csak forrásig melegítjük, de nem forraljuk fel. Poharakba merve, forrón kínáljuk.
Egy kis praktika:
Forrás: Napidoktor.hu