Megehetjük-e a bezöldült krumplit?
2022. March 21.Először is nézzük a legalapvetőbb kérdést, mitől zöldül be a krumpli? A válasz roppant egyszerű és magától értetődő: a napfénytől. Ha a burgonyát közvetlen napsütésnek tesszük ki, akkor a benne található klorofill hatására elkezd bezöldülni. Ezért szokták sötét kamrában, pincében tárolni, és részben ebből az okból vermelték el a nagyszüleink télre.
Még egy praktika: Így melegítsük fel a hasábkrumplit
A probléma abban rejlik, hogy amikor a klorofilltartalma elkezd növekedni a burgonyának, akkor valószínűleg több szolanin is termelődik benne. Utóbbi vegyület nagy mennyiségben fogyasztva emésztési zavarokat okozhat az émelygés, hasmenés, fejfájás mellett. Ahhoz, hogy ezeket a kellemetlen tüneteket tapasztaljuk, jelentős mennyiséget kell elfogyasztanunk belőle, illetve az ilyen burgonyát már keserű ízéről is gyorsan fel lehet ismerni. A megoldás tehát egyszerű, ha keserű, ne együk meg.
Jó hír, hogy nem kell az egész zsák krumplit kihajítanunk, ha egy-két darabon zöld foltokat fedezünk fel, elegendő, ha pucolás közben az elszíneződött részeket kivágjuk. A bezöldülést pedig eleve jelentősen elodázhatjuk, ha a megvásárolt krumplit megfelelően tároljuk hűvös, száraz és sötét helyen.
Témába vág:
Forrás: Reader’s Digest