Magital készítése házilag
Amióta Magyarországra is betört a vegán életmód, egyre másra jelennek, meg a vegán ételek, sőt éttermek is, és már a boltokban is lehet különböző magitalokat kapni. Az ilyen italok valóban magokból, vagy gabonából készülnek (ez esetben nyilván inkább a gabonaital a helyes megnevezés), például mandulaital, kesudióital, vagy rizsital. Mindegyiknek az adott alapanyagra jellemző íze van, lehet válogatni, hogy ki melyiket szereti, és nagyon jó, hogy már ezekből is ilyen széles választék van. Na, de, mint minden mással, nem lehet mindig pontosan tudni, hogy mi kerül a dobozba a gyártósoron.
Tartósítószerek, cukor (!), szójamaradványok az ugyanazon a soron készülő szójaitalból, és még sorolhatnánk, ráadásul nem is biztos, hogy mindent feltüntetnek – bár én szeretném azt gondolni, hogy a szabályozások ezt nem teszik lehetővé. Minden esetre a lényeg az, hogy sok olyan dolog kerül(het) egy ilyen vegán italba, ami nem feltétlenül szükséges. És mivel fantasztikusan egyszerű otthon is elkészíteni, ezért az a javaslatom, hogy inkább te is állj neki. Egyébként sem olcsó mulatság egy ilyen ital, és én sem ígérem, hogy otthon készítve sokat spórolsz majd (bár a rizsital filléres mulatság), de legalább tudod, mit iszol.
Bármilyen magból könnyen készíthetsz italt ezzel a módszerrel:
Vegyél magot
Áztasd be éjszakára
Szűrd le és mosd át
Friss vízzel turmixold
Szűrd át
Édesítsd ha akarod
Tárold a hűtőben és idd meg
Ismételd
Komolyan csak ennyi. Az egyik fontos kiegészítés az, hogy a héj nélküli magokat válaszd. A másik pedig, hogy az áztatás nem mindig kötelező, pl. a kesudió bírja anélkül is, de azért ettől lesz igazán krémes, sima magitalod, ráadásul sosem tudod túláztatni.
A mennyiségeket tekintve (ezt nem az áztatásra, hanem a turmixolásra értem), hogy ne kelljen méricskélned: kb. kétszer annyi víz, mint mag. Ha nem áztatod be a magot, akkor is 1 bögrényi maghoz 2 bögrényi vizet használj a turmixoláshoz.
Most tehát ott tartasz, hogy beáztattál egy bögrényi magot annyi vízben, hogy kb. 2 ½ cm-rel ellepje. Másnap leszűrted, átmostad, és 2 bögrényi tiszta vízzel leturmixoltad jó krémesre. Most veszed a szűrőd és egy textilpelenkát, vagy gézt, és ezen keresztül átszűröd, jól ki is nyomkodod. A mag maradványokat a szűrőből használd smoothiekba, zabkásába, müzliszeletbe. A magitalod pedig innentől kezdve készen van. Ha akarod, édesítheted, ha akarod, nem, a lényeg, hogy hűtőben tárold maximum 4 napig. Előfordulhat, hogy szétválik, akkor csak rázd össze.
A rizsital annyiban más, hogy a rizst meg kell főzni, sőt a mennyiségek is különböznek: 1 bögre főtt rizshez 4 bögre víz kell. Turmix, szűrés, tárolás, ebből aztán jó sok lesz.
Tényleg igazán egyszerű, és tiszta művelet, nyugodtan nekiállhatsz, ha van egy turmixod. Sajnos ez sem a késes robotgéppel, sem botmixerrel nem fog igazán működni, talán ez az egy nehézség lehet benne. De ha ezt leküzdötted, vagy már van is otthon turmixod, akkor gyerünk!