Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Dőzsölnétek vasárnap? Lepd meg a családot tejszínes-tojásos lepénnyel!

A fullos francia fogásnál omlós tésztaágy az alap.
2022. March 20.

Ha reggelire már nem is, de kései villásreggelire vagy ebédre még simán összehozható egy tejszínes-tojásos lepény, mellyel leveszed a lábukról a szeretteidet. Vacsorára csak annak ajánlott egy ilyen fullos tál, aki bírja a nehéz ételeket, és mondjuk egész nap a levegőn volt. Ha nem spórolnál a fogósabb összetevőkkel, akkor rendesen vajazd meg a tésztát, melyből a ropogós kéreg sül, és sajtot se a soványak közül válassz. Ám ha kímélőbb irányba vinnéd a történetet, akkor inkább a belevaló zöldségek arányát növeld. Bárhogyan is állítod össze – végül egy igazi szupersztár kaja fog kikerekedni. Feltéve, ha pár hibát sikerül kiküszöbölnöd.

Bár alapvetően egyszerű elkészíteni a quiche-t – ugyanis alap állapotában egy tojásos-tejes sodóról van szó, melyet pitében sütünk ki – ám előfordulhat, hogy az eredmény mégsem lett olyan lágy és krémes, mint amiben reménykedtünk. Nagyjából öt ponton ronthatjuk el a műveletet – az alábbiakra figyeljünk nagyon oda.

Ne egyben süssük ki a tálat, hanem a tésztakérget tegyük a sütőbe üresen (vakon) is, hogy kellően elő tudjon készülni a folyékony töltelék fogadására. Ha elmarad ez a lépés, akkor beleivódik a sodó a tésztába, ami emiatt nem tud majd ropogósra sülni. Így érdemes kibélelve, pitegyöngyökkel megrakva pirítani rajta egyet jó húsz percig, méghozzá 176 Celsiuson. Majd a nehezéket kivéve, a töltelék már elfoglalhatja a helyét – és újabb 10-15 perc alatt sül készre, szép barnára az egész süti.

A tojás mennyiségével is csínján kell bánnunk – a sodó állaga pont félúton kell, hogy legyen a tej és a tojás folyékonysága közt. Ha több lett a tojás, akkor túl tömör, gumiszerű lesz tőle a pite; ha pedig kevesebb, mint kellene, akkor pedig a megszilárdulással adódhatnak gondok. Az arányok a következők: egy nagy tojáshoz egy fél csésze tej párosuljon. Általában három tojást vesz fel egy normál, 22 centiméter körüli átmérőjű pite, így ehhez másfél csésze tej dukál. Ha ezt az egyensúlyt eltaláltuk, akkor már csak arra vigyázzunk, hogy az esetleg hozzájuk tett zöldségek is minél szárazabbak lehessenek. A gombát például jobb hirtelensütni, hadd engedje ki magából a felesleges nedvességet. A párolt spenótot is inkább facsarjuk ki.

Véletlenül se a legfelső rácson süssünk a sütőben, ha az igazán szép barnulás a cél. Sokkal inkább az alsó szint a nyerő – így minden felülete ropogós, sötét arany bundát fog ölteni. Túl sokáig se hagyjuk bent a sütőben a pitét, mert egy kis ruganyosságnak mindenképpen maradnia kellene benne, amikor felszeljük. Ez a krémesség és selymesség jele is – mely elillanna, ha kiszikkasztjuk. A jó megoldás az, ha csak addig hevítjük, amíg a szélei már megdermedtek, ám a közepe még picit lötyögős. Tökéletes állagra akkor van esélyünk, ha 176 fokon, 30 és 40 perc közt valahol megállunk.

Erről se maradj le:

Ezért érdemes sütőgolyókat használnod, ha pitét készítesz

Perzsa
Forrás: thekitchn.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

12 sajtos recept

12 sajtos recept

Sajt világnapra valami sajtos dukál.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!