Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Kitalálod, hol működik Európa legrégebbi sörözője?

2021. August 28.

A világ legrégebbi, a mai napig működő kocsmái egytől egyig Európában vannak, ez talán senkinek sem meglepő. Híres régi kocsmák a The Bingley Arms a Brit-szigeteken, amely állítólag 953 óta üzemel, valamint a Gasthaus zum Riesen Németországban 1150-ből. A legrégebbi viszont Írországban, Athlone-ban található. A Guinness rekordok könyvében is szerepelő Sean’s Bar 900 óta tart nyitva, és kezdetben vikingekből állt a törzsközönsége.

A kocsmában egy 1970-es években végzett felújítás során tártak fel olyan falmaradványokat, amelyek vesszőfonat és tapasztott agyag technológiával készültek. Ilyen módon pedig a 9. században készültek épületek azon a környéken. De nemcsak maga az épület szolgáltat bizonyítékokat a hely múltjával kapcsolatban, hanem régi pénzérméken is szerepel a kocsma. Ezekből a pénzérmékből a pubban is kiállítottak példányokat, amelyeket a látogatók az agyagfal egy restaurált darabjával együtt tekinthetnek meg.

A BBC Travel is utánajárt a pub történetének, ám a kutatómunka ellenére sem sikerült teljesen pontosan kideríteni, mikortól üzemel. A legendák szerint eredetileg egy fogadó volt, amelyet Luain Mac Luighdeach üzemeltetett. Luain mellesleg azzal is foglalkozott, hogy segített az embereknek átkelni a közeli Shannon folyó sebes vizén, mielőtt a folyón átívelő első híd elkészült volna. 1968-ban vásárolta meg aztán egy bizonyos Sean Fitzsimons a kocsmát, róla kapta mai nevét, és ő végeztette el azt a felújítást is, amely során a régi falrészlet előkerült.

Manapság saját Sean’s Bar márkanevű whiskey is készül itt, és mint írtuk, működő kocsma, ahová bárki betérhet egy pint sörre.

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kamu-kajákból lett milliárdos egy japán férfi

Kamu-kajákból lett milliárdos egy japán férfi

Mindent a szemnek: Takizo Iwasaki olyan omlettet is készített – viaszból, hogy összefutna a szánkban a nyál.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!