Kezdődik a suli! De mit csomagoljunk az uzsonnás dobozba, ha gluténérzékeny a gyerek?
2019. August 23.Sok szülőnek okoz fejtörést, hogy mi is kerüljön az uzsonnás dobozba az iskolai hónapokban. Legyen egészséges, tápláló és persze finom, hogy a gyerek meg is egye, és ne érintetlenül vigye haza a dobozt délután. Még nagyobb a dilemma, ha mindezen kritériumok mellé még ételérzékenység is társul. Cikksorozatunk első részében a gluténmentes iskolai táplálkozáshoz adunk ötleteket.
Az első és legfontosabb lépés: beszéljünk róla!
Gluténérzékeny gyerekünk bármennyire is tisztában van vele, hogy árt neki a gluténtartalmú élelmiszer, elképzelhető, hogy elcsábul. Talán tudatosan, talán a sok-sok új impulzus hatására bele sem gondol, hogy mit vásárol a büfében, és az is előfordulhat, hogy teljesen véletlenül, tudtán kívül fogyaszt keresztszennyezett ételt. Beszéljük át vele részletesen a tudnivalókat, kisebbek esetén pedig elengedhetetlen a pedagógusok bevonása.
Tájékozódjunk!
Legyünk képben a lehetőségekkel! Biztosít-e az iskola gluténmentes étkezési lehetőséget, bevihető-e saját ebéd, van-e lehetőség a melegítésre? Ez mind olyan kérdés, amit érdemes előre tisztázni, hogy az első hetek ne torkolljanak fejetlenségbe. Illetve nélkülözhetetlen a már feljebb említett keresztszennyeződés megvizsgálása: a gluténmentes élelmiszer érintkezhet-e a gluténnal az étkezőben vagy éppen a büfében?
Fókuszban az uzsonnás doboz
Az otthonról vitt tízórai és uzsonna a legbiztosabb megoldás a rejtett glutén elkerülésére. Ráadásul így tényleg a gyerekünk ízlésének megfelelő élelmiszerek kerülhetnek a dobozba. Friss gyümölcsöt és zöldséget mindig csomagoljunk, törekedjünk a szezonalitásra és a jól szállíthatóságra. És ne feledkezzünk meg a bőséges folyadékról sem!
Gluténmentes péksüteményeket, kenyereket boltban is vásárolhatunk, de még jobb, ha otthon sütünk heti 2-3 alkalommal. Ha készen kapható kenyérliszt-keveréket választunk, a lisztek mixelésével sem kell bajlódnunk, biztos a siker. A szendvicsekbe tegyünk jó minőségű vajat, sonkát, zöldségeket és sajtot. Ha édes péksüteményt készítünk, töltsük meg tápláló hozzávalókkal, például túrókrémmel vagy dióval.
Kiváló szendvicshelyettesítő a hajtott pizza, azaz a calzone, amit szintén elkészíthetünk gluténmentes lisztből. A tölteléke lehet paradicsomszósz, csirke, sonka, szalámi és például mozzarella sajt. Finom hidegen is, ráadásul praktikusan szállítható és fogyasztható.
Jó megoldás a garantáltan gluténmentes zab. Ha a suliban adott a lehetőség vizet forralni, akár instant zabkását is csomagolhatunk (válasszunk cukormentes, valamint mesterséges ízfokozóktól és színezékektől mentes fajtát), így a nagyszünetben akár meleg zabkását is kanalazhat a gyerkőc. Zabból könnyen készíthetünk házi müzliszeletet banánnal, olajos magokkal és aszalt gyümölcsökkel dúsítva.
A zabpehelyliszt is szuper választás: süthetünk belőle joghurt vagy tej mellé elrágcsálható kekszeket, édes és sós muffinokat, sőt akár amerikai palacsintát (vagy gofrit) is. Ez utóbbi némi gyümölccsel vagy túrókrémmel igencsak tápláló, ráadásul nem muszáj megmelegíteni.
Egy hosszabb napra finom lehet a melegen és hidegen egyaránt fogyasztható, kukoricadarából készült puliszka (vagy divatosabb nevén polenta). Készíthetjük édesre például vaníliával és mazsolával, vagy sósra füstölt sajttal.
Top 5 gluténmentes tízórai bloggereinktől
Puffasztott rizses-zabos müzliszelet
Sorozatunk 2. részében a laktózérzékenységgel foglalkozunk.