
Gluténmentes almás palacsinta
Gluténmentes palacsintát sütni nem lehetetlen vállalkozás, sőt! Az azonban biztos, hogy aki először próbál ki egy nem „rendes liszttel” készült receptet, azért fogja látni, hogy tésztája nem a megszokott állagú. Több gluténmentes palacsintát is sütöttem már, mind ide az Ízes Életre, mind a blogomra vagy más magazinokba, és rengeteg visszajelzést kaptam, hogy igen, ez az a téma, amivel foglalkozni kell, hiszen a gluténérzékeny gyerekeknek nagyon hiányzik a palacsinta. Ezúttal a régi, klasszikus reszelt almás palacsintát készítettem el gluténmentes verzióban, íme pár tanács, mielőtt elolvassátok a receptet, hogy a végeredmény tökéletes legyen.
Kell a zsiradék! Azt tapasztaltam ennél a tésztánál, hogy a szuper jó minőségű palacsintasütőmben is leragadt, ha legalább minden 2. sütés előtt nem olajoztam ki. Persze vékonyan, de kell egy kis olaj vagy kókuszzsír.
Kis merőkanálnyi adagokban sütöttem ki a palacsintákat, igaz, így tovább tartott, viszont egy lapos, nagyobb felületű lapáttal nagyon könnyű volt megfordítani.
Miután a palacsintasütőbe kanalaztam a masszát, el is egyengettem, hogy a reszelt almából a szélekre is jusson. Ha az alma középen marad, a szélek könnyen túlsülnek.
Süssük lassan! Így szépen átsül, nem kell tartani sem attól, hogy odaég, sem attól, hogy a tészta belseje nyersen marad.
Hozzávalók
4 személyre- 4 tojás
- 5-10 dkg cukor (ha édes feltéttel, porcukorral fogyasztjátok, elegendő kevesebb, de ha édesen szeretitek, esetleg minden feltét, szórás nélkül tálaljátok, nyugodtan növelhető a mennyiség)
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 3 közepes méretű alma (kb. 45 dkg)
- 3 dl tej
- 20 dkg rizsliszt
- kb. 2-3 dl szénsavas ásványvíz
- kevés olaj vagy kókuszzsír a sütéshez
Elkészítés
A tojásokat habosra keverjük a kétféle cukorral és a sóval. Hozzáadjuk a meghámozott, nagy lyukú reszelőn lereszelt almát, a tejet és a rizslisztet. Összekeverjük, majd fokozatosan hozzáöntjük az ásványvizet. A hagyományos palacsintánál kissé sűrűbb masszát kell kapnunk. Lefedve 30 percet pihentetjük.
Sütés előtt – amennyiben szükséges – kevés ásványvízzel felhígítjuk a masszát, majd a fent leírt módon, kevés zsiradékon, lassú tűzön kisütjük a palacsintákat.