Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A szorítóban a két nagy iskola, robuszták, arabicák, vigyázz! Kezdődjön a kávésuli következő szemináriuma. A két uralkodó irányzat megosztja a kávérajongókat, pedig mindkettőnek megvan a maga sármja.

Kávéőrület – Az olasz–angol meccs

A szorítóban a két nagy iskola, robuszták, arabicák, vigyázz! Kezdődjön a kávésuli következő szemináriuma. A két uralkodó irányzat megosztja a kávérajongókat, pedig mindkettőnek megvan a maga sármja.
2013. October 1.

Mit várhatunk a klasszikus olasz eszpresszótól? Bumm a fejbe! Sűrű, kesernyés és édes egyszerre, érezni a pörkölt zamatot, amiből leggyakrabban vajas, kekszes, gabonás, vagy egyenesen fűszeres, fás aromák bontakoznak ki. Határozottság, erő, frissítő löket. A kísérőként kapott pohárka vizet feltétlenül előtte igyuk meg, hogy élvezhessük szájpadlásunkon a hosszú lecsengést. Az italt lötyögtessük a csészében, eloszlatva a krémet, felszabadítva az illatokat. Lélegezzük be, aztán kortyoljunk. Két-három szippantásra eltűnik egy szimpla. A ristretto egy hörpintés. A lungót kortyolgathatjuk, íze kevésbé intenzív. Lágyít az élményen a macchiato: egy cuppantásnyi tejhab az eszpresszó tetején.

Pörkölt karakter

Az olasz kávé karakterét a kávéfajták sajátos keveréke és a pörkölés adja. Előszeretettel mixelik az arabica fajtákat némi robusztával a crema és az ütősség érdekében, és inkább sötétre pörkölnek, kivált Dél-Olaszországban és Szicíliában. Az északiak gyengédebben bánnak a szemekkel. A 100% arabica tartalom minőségi garanciát nem jelent, ezt jó tudni. Az elmúlt két évtizedben magukra és lelkes vendégekre találó újhullámos kávézóknak köszönhető a kávékultúra kreatív megújulása. A klasszikus olasz vonalhoz képest kísérletezőbb, sokszínűbb ízvilág nem mindenkinek jön be elsőre, de érdemes időt és figyelmet szánni arra, hogy mit is forralnak az angolszász ihletésű kávézókban.

Az aroma ereje

Alapvető eltérés, hogy az olasz cégek bejáratott, titkos recept alapján mixelt és pörkölt saját keverékei helyett egy termőhelyről származó, single origin kávékat preferálnak, és ezeket gyakran váltogatják. Jellemző a közepes és világosabb pörkölés, a crema sokadlagos, és mindennél fontosabb az egzotikus, komplex aroma-profil kidomborítása megfelelő pörköléssel, őrléssel és adagolással. A barista büszkesége, ha sok kísérletezés árán sikerül belőni egy ismeretlen kávét az optimális ízre és állagra, kihozni belőle a pörkölőmester által ígért zamatokat. Mit várhatunk az újhullámos eszpresszótól? Jobbhorgos felütés állcsúcsra és gyors sorozat a gyomorra! Az ismerősebben csengő, bársonyos, édes, szirupos, mogyorós, sült almás dél-amerikai ízek mellett felbukkannak illatos, gyümölcsös, cefrés, boros, citrusos, fűszeres, vagy épp földes, bőrös, dohányos aromák is.

Amikor a savanyú a jó

Sokaknak túl savanykás ez az irány, némelyik afrikai kávé kifejezetten vad, zabolátlan. Nagyon meg kell válogatni, hogy melyik alkalmas tejes italnak, és gyakran jobb eredményt kapunk, ha szűrt módszerrel készítjük el ezeket a kávékat. Tipikusan ilyenek a gyümölcsös kenyai fajták. Ha viszont valamelyik betalál eszpresszónak, az mindig élmény. A részegesen erjedt felhangú, egyesek szerint a szavannák szagát idéző etióp Yirgacheffe és Sidamo, vagy egy földes, fűszeres indiai peaberry nem mindennapi élmény. Ha kellő nyitottsággal és elszánással megbarátkoztunk a cukor és tej nélkül, rövid, de velős koncentrációval, állva felhajtott eszpresszóval, akkor legközelebb megérdemlünk egy korty tejes italt.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kávéőrület – Bemelegítés

Kávéőrület – Bemelegítés

Afrika üde, citrusos és florális, Dél-Amerika fás, csokoládés, diós, Ázsia kekszes, szirupos, vajas és fűszeres – valahogy így hangzik a kávék ízvilágának sztereotip leosztása. Persze mi alaposabban ránéztünk a kávék nagy családfájára, sorozatunk első darabjában melegítsük együtt az ízlelőbimbókat!
Kávéőrület – Eszpresszós kör

Kávéőrület – Eszpresszós kör

A kávé alfája az eszpresszó. Ugyan világviszonylatban többen isznak szűrt hosszúkávét – köszönhetően a hosszú skandináv télnek és az amerikai telepeseknek – mifelénk az olasz és dalmát közelség, vagy talán az oszmán idők hagyatéka miatt, a tömény rakétaolaj, a törökténta számít elsősorban kávénak.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!