Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Most már nem lehet megúszni egy könnyed társasági beszélgetést anélkül, hogy a kézműves sörök szóba ne kerüljenek. Hogy ne állj ott bénán, a legjobb helyen érdeklődtünk.

Jólesne egy sör? Segítünk!

Most már nem lehet megúszni egy könnyed társasági beszélgetést anélkül, hogy a kézműves sörök szóba ne kerüljenek. Hogy ne állj ott bénán, a legjobb helyen érdeklődtünk.
2015. April 16.

A Folyékony Kenyér szerzője, a FőzdeFeszt főszervezője, Bart Dániel szerint ezzel a tízzel kezdjük a hangolódást. Ezúttal csak hazait ajánlunk.

Dühös

Az egyik legjobb magyar házisörfőző úgy tanulta a szakmát, hogy a belga sörös palackokból tenyésztette ki a maradék élesztőt és megpróbálta létrehozni a belga söröket otthon, amíg néha egyik vagy másik túltett az eredetin. A kísérletek eredménye, a Dühös, a magyar Duvel. Nem mindig van, keressétek az Élesztőben vagy a Léhűtőben.

Galaxis

A balzsamos keserűségű, galaxis-komlóval készült IPA a márciusi házisörversenyen és a kocsmákban is akkora sikert aratott, hogy ha minden igaz, többé sosem fogy ki a készlet, mert már Rozsnyón főzik nagy mennyiségben.

Chopper

A legsikeresebb szlovák házi sörfőző-recept. Egy édes malátán alapuló, szigorú és szép ízű IPA, amit a rozsnyói Kaltenecker állandóan főz. Főleg a Piritósban és az Élesztőben hozzáférhető.

White Hops

Kiss Hopfanatic Tamás, a kiskunhalasi sörfőző mindig is erős kézzel komlózott, és akkor sem volt benne kímélet, amikor ezt a rendhagyó búzasört főzte. A recept a kezdeti zúzás óta sokat finomodott és a sok komló ma már nem a keserű, inkább az aromás, illatos oldalát mutatja.

Stari White Horse

Sokáig azt hittük, valami oknál fogva képtelenség Magyarországon klasszikus bajor búzasört főzni, ezt a negatív mítoszt fújta el a Stari, amikor megfőzte a hibátlanul korrekt Stari White Horse búzasört. Ehhez nem kell citromkarika!

Kárpi Búza

Még a búzasörben szegény tavalyi évben történt, hogy a Kárpi összetolt egy búzasört a maga szájíze szerint, ezzel érdekes magyaros stílust teremtve. Az erős barna búzasör egyszerre citrusos és testes, üdítő és lendületes, vagány és kócos.

Stari Meggy

Nagy a zűr a gyümölcssörök közt, már szinte senki nem tudja eldönteni, honnan ciki, meddig érdekes, de az biztos, hogy igény az van rá. Üdítő kivétel a Stari Meggy, ami nem édes, hanem fanyar – akár a meggy.

Keserű Méz

A magyar kézműves sörfőzés első nagy határátlépése, ami azóta klasszikussá vált. Citrusos, mézes, virágos és brutális. Nyáron a jobb eltarthatóság végett kétszer annyi komlóval!

Corvinus Rex

Egy kifinomult sör Miskolcról az édesebb ízek híveinek. Tokaji aszú hozzáadásával erjesztett borostyán színű sör, melynek egy részét tokaji aszús hordóban érlelték. Aszúédes, fanyar, fás és elegáns.

Odilia

A még nem teljesen megalakult Bázis Sörfőzde titkos fegyvere. A hazánkban eddig nem igazán főzött American Stout stílus a citrusos amerikai komlós ízvilágot kombinálja a mélységes fekete pörköltséggel.

Megosztom barátaimmal
Bart Dániel

Bart Dániel receptje

Szerkesztőink kedvencei

Csak a jó sör!, Budapest

Csak a jó sör!, Budapest

A sörtöri-könyvekben egészen biztosan külön fejezetet kap majd a sörboltból zugszentéllyé alakult hely.

Flamand sörös marharagu

Elképesztően finom marharagu, zsemlegombóccal és egy kocka étcsokoládéval.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!